Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Podsumowanie międzynarodowego projektu Inno4Grass

18.10.2019

Drukuj

Podsumowanie międzynarodowego projektu Inno4Grass

Artykuł dostępny

Inno4Grass jest projektem o roboczym tytule: „Wspólna przestrzeń innowacyjna dla zrównoważonej produkcyjności użytków zielonych w Europie”. Realizowany jest przez międzynarodowe konsorcjum, składające się z 20 jednostek badawczo-naukowych i praktyków z ośmiu krajów Europy: Niemiec, Belgii, Francji, Irlandii, Włoch, Holandii, Polski i Szwecji. W państwach tych użytki zielone mają duży i ważny udział w ogólnej powierzchni wykorzystywanej rolniczo, a produkcja bydła mlecznego, mięsnego oraz owiec ma istotne znaczenie gospodarcze. W inicjatywie tej stronę polską reprezentuje Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – Katedra Łąkarstwa i Krajobrazu Przyrodniczego oraz Wielkopolska Izba Rolnicza.

r e k l a m a

Inicjatywy podjęte w tym projekcie przez stronę polską objęły 20 gospodarstw i w zasadzie zostały zakończone, czas więc podsumować niektóre z tych wydarzeń. W tym celu UP zorganizował w Poznaniu seminarium w pt. „Spotkanie nauki z praktyką rolniczą w ramach grupy dyskusyjnej”. Innowacjami, które omawiano i komentowano to:
  • stosowanie ziół: babki lancetowatej i wyczyńca łąkowego do mieszanek na trwałe i przemienne użytki zielone (Grzegorz Łuczak; patrz foto)
  • sposoby renowacji i gospodarowania na użytkach zielonych w celu produkcji wysokiej jakości paszy dla bydła mlecznego, w tym wykorzystanie własnej konstrukcji aeratora talerzowego (patrz foto; Andrzej Duda), siew krzyżowy traw i motylkowatych oraz stosowanie wozu asenizacyjnego z systemem węży wleczonych
  • zastosowanie deszczowania na użytkach zielonych w celu zapobiegania deficytom wody w glebie (gospodarstwa Andrzeja Szulca i Michała Kaczmarka)
  • pastwisko w systemie wypasu półdziennego włączone do dawki pokarmowej złożonej z pasz konserwowanych w żywieniu bydła mlecznego (RGD-UPP Brody)
  • żywienie krów mlecznych runią pastwiskową i sianem w celu produkcji mleka o właściwościach prozdrowotnych (majowy ser pastwiskowy; gospodarstwo Katarzyny Fotymy) i zapewnienia dobrostanu zwierząt
  • * technologia produkcji wysokiej jakości siana oparta o dosuszanie w specjalnych stodołach (Juchowo Farm).
Aerator łąkowy – rozwiązanie Andrzeja Dudy zostało docenione na szerszym forum – uzyskało nagrodę europejskiego konsorcjum „European Award Winner”.

Każda z tych innowacji powstała z inspiracji i środków poszczególnych gospodarstw. Wszystkie inicjatywy mają na celu poprawę ilości i jakości produkowanej paszy dla zwierząt hodowlanych, m.in. z powodu braku możliwości zakupu nowych gruntów dla zwiększenia produkcji pasz, poprawę ilości i jakości pozyskanego surowca – mleka i wyprodukowanych z niego produktów spożywczych, a także poprawę dobrostanu zwierząt. Rozwiązania agrotechniczne służą z kolei poprawie struktury i żyzności gleby, a organizacyjne – poprawiają rentowność gospodarstw i zwiększają zatrudnienie w lokalnym środowisku.
[bie]

Polecany artykuł

Magazynowanie wód opadowych pod ziemią

article icon

Nowe wcielenie mieszalnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

prof. Piotr Goliński UPP – Katedra Łąkarstwa
uczestnicy seminarium w Poznaniu
Europejskie konsorcjum
Lokalizacja polskich gospodarstw uczestniczących w projekcie
babka lancetowata w mieszance na użytkach zielonych
Mleczne inspiracje – sery majowe i jogurt
talerzowy aerator łąkowy

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody