Podsumowanie międzynarodowego projektu Inno4Grass

Wzrost produktywności w rolnictwie to jedno ze strategicznych, globalnych zadań tej branży. Także w sektorze użytków zielonych można osiągnąć te cele. Ułatwieniu ich realizacji służy m.in. europejski projekt „Inni4Grass”.
Inicjatywy podjęte w tym projekcie przez stronę polską objęły 20 gospodarstw i w zasadzie zostały zakończone, czas więc podsumować niektóre z tych wydarzeń. W tym celu UP zorganizował w Poznaniu seminarium w pt. „Spotkanie nauki z praktyką rolniczą w ramach grupy dyskusyjnej”. Innowacjami, które omawiano i komentowano to:
- stosowanie ziół: babki lancetowatej i wyczyńca łąkowego do mieszanek na trwałe i przemienne użytki zielone (Grzegorz Łuczak; patrz foto)
- sposoby renowacji i gospodarowania na użytkach zielonych w celu produkcji wysokiej jakości paszy dla bydła mlecznego, w tym wykorzystanie własnej konstrukcji aeratora talerzowego (patrz foto; Andrzej Duda), siew krzyżowy traw i motylkowatych oraz stosowanie wozu asenizacyjnego z systemem węży wleczonych
- zastosowanie deszczowania na użytkach zielonych w celu zapobiegania deficytom wody w glebie (gospodarstwa Andrzeja Szulca i Michała Kaczmarka)
- pastwisko w systemie wypasu półdziennego włączone do dawki pokarmowej złożonej z pasz konserwowanych w żywieniu bydła mlecznego (RGD-UPP Brody)
- żywienie krów mlecznych runią pastwiskową i sianem w celu produkcji mleka o właściwościach prozdrowotnych (majowy ser pastwiskowy; gospodarstwo Katarzyny Fotymy) i zapewnienia dobrostanu zwierząt
- * technologia produkcji wysokiej jakości siana oparta o dosuszanie w specjalnych stodołach (Juchowo Farm).
Przeczytaj również
prof. Piotr Goliński UPP – Katedra Łąkarstwa
uczestnicy seminarium w Poznaniu

Europejskie konsorcjum

Lokalizacja polskich gospodarstw uczestniczących w projekcie

babka lancetowata w mieszance na użytkach zielonych
Mleczne inspiracje – sery majowe i jogurt

talerzowy aerator łąkowy