Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Probiotechnologia w rolnictwie

23.10.2019

Drukuj

Probiotechnologia w rolnictwie

Artykuł dostępny

Producenci rolni coraz częściej obserwują na swoich polach czy w obiektach inwentarskich malejącą skuteczność działania klasycznych środków ochrony. Co gorsza z roku na rok maleje też liczba substancji czynnych dopuszczonych do powszechnego użytkowania. Czy zatem rolnictwu grozi zapaść? Niekoniecznie.

r e k l a m a

Od kilkunastu lat na rynku pojawiają się preparaty bazujące na biotechnologii, w tym np. EM (efektywne mikroorganizmy), szczepionki bakteryjne, biologiczne stymulatory wzrostu i rozwoju roślin, ulepszacze glebowe, nawozy zawierając krzem, tytan, czy mangan ograniczające stresowe czynniki środowiska. Ich dalszej popularyzacji służyła konferencja pt. „Grunt to Zdrowie. Probiotechnologia w dobrych praktykach rolniczych”. Spotkanie producentów tych preparatów oraz praktyków i konsumentów zorganizowało 21.10 w Licheniu Stowarzyszenie Ekosystem – Dziedzictwo Natury. Partnerami merytorycznymi tej imprezy była firma ProBiotics, Instytut Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej, Instytut Technologii Mikrobiologicznych, Polska Izba Technologii i wyrobów Naturalnych oraz Centrum Mikroorganizmów.

Formalnego otwarcia konferencji dokonał Sławomir Gacka, prezes Zarządu ProBiotics Polska, który powiedział, że: „Klasyczna chemia rolnicza została przyparta już do muru. Obecnie biologizacja rolnictwa pozwala bezpiecznie połączyć opłacalność produkcji z wytwarzaniem zdrowej żywności, przy mniejszym udziale środków chemicznych”. Potwierdzeniem tego stwierdzenia były kolejne prezentacje i wypowiedzi zaproszonych gości. Osiągnięciem tej instytucji są m.in. nowo wydane „Metodyki naturalnej uprawy” 15 roślin uprawnych i warzyw, m.in. buraka cukrowego, truskawki, pomidora, ogórka, marchwi, porzeczki, czy cebuli.

Polecany artykuł

„XI Ogólnopolska Konferencja – Grunt to zdrowie. Probiotechnologia w dobrych praktykach rolniczych

EM-y w produkcji zwierzęcej
Cielęta odchowujemy bez siary, które zamiast niej jako pierwszy pokarm otrzymują mleko z dodatkiem preparatu EM15 – powiedział podczas konferencji Piotr Królikowski, główny hodowca spółki Działpol, specjalizującej się w chowie bydła mlecznego. Stwierdzenie to zaskoczyło nawet wielu uczestników spotkania sympatyzujących z probitykami. Cielętnik, jak i same zwierzęta są też zewnętrznie dezynfekowane tymi produktami (opryskiwaczem plecakowym), a budynek jest od wewnątrz cyklicznie wapnowany. – Efekty odchowu cieląt i ich zdrowia w dalszym etapie użytkowania są bardzo korzystne, dotyczy to także późniejszych wyników ich laktacji –dodał prelegent.

Z kolei Wojciech Styburski, Prezes spółki Agrointegracja przedstawił na spotkaniu możliwości i korzyści wynikające z wspólnego działania kilku producentów stosujących probiotechnologię w swoich gospodarstwach. Firma doradza w tworzeniu grup producenckich, zwłaszcza w zakresie produkcji żywca wołowego, wieprzowego i produkcji mleka. Jednym z dyskutantów był też senator Ryszard Bober, prowadzący gospodarstwo specjalizujące się w produkcji mleka i stosujący pożyteczne mikroorganizmy. – Od czasu ich wprowadzenia zauważyłem poprawę zdrowotności stada oraz wydajności krów – powiedział gość w trakcie dyskusji.

Preparaty biologiczne w gospodarstwie
Wiele pozytywnych przykładów przedstawił podczas spotkania Radosław Świergiel, kierownik Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego UP w Poznaniu, zarządzający areałem ponad 900 ha UR. Em-y stosuje od ponad 20 lat. Zaczął od ich dodatku do ściółki w oborze, po czym okazało się że tak dobrze przefermentowanego obornika wcześniej nie widział. Lepiej też można było go rozrzucić na polu, jest pozbawiony odoru, a rośliny (buraki, zboża, rzepak czy kukurydza) w początkowych fazach wegetacji miały, i mają obecnie, bo rolnik kontynuuje tę technologię, intensywnie zielony kolor, są w dobrej kondycji zdrowotnej i plonują na wysokim poziomie. Dzięki poprawionej efektywności jego działania, stosuje nawóz w obniżonej dawce ok. 20 t/ha co dwa lata. – Od kilku lat zużywam też mniej nawozów i środków ochrony roślin. Z wcześniejszej dawki ok. 300 kg/ha NPK podaję obecnie 150–160 kg/ha tych składników – podkreślał kierownik efekty stosowania efektywnych mikroorganizmów. W Brodach dodaje się preparaty na ich bazie także do paszy, wody do pojenia zwierząt, opryskuje się wszystkie uprawy polowe jako drugi zabieg „fungicydowy”. Po wieloletnim stosowaniu „eemów” gleba prowadzi intensywne życie biologiczne, jest bogata m.in. w dżdżownice, szybciej się nagrzewa, kumuluje więcej wody, nie zaskorupia się, a jej uprawa przebiega szybciej i efektywniej, przy mniejszym zużyciu elementów roboczych. – Nasz najmocniejszy ciągnik na tym areale ma 180 KM i nie zawsze ma co robić, zużywa mniej o 10–20% oleju napędowego, a plony w sezonie 2017–2019 były najlepsze w ostatnim 60-leciu – wylicza kierownik dodatkowe korzyści.

Uczestnikiem konferencji w Licheniu m.in. była również prof. Ewa Solarska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, która jako jedna z pierwszych przedstawicieli środowiska naukowego prezentowała i publikowała materiały dotyczące korzyści stosowania w rolnictwie probiotechnologii, nierzadko mimo kontrowersyjnej opinii innych ekspertów. Efektem jej ostatnich badań są np. pozytywne wyniki stosowania biostymulatorów (aminikwasów i peptydów; Agro-Sorb Folium i EM Farma Plus) w uprawach roślin ozdobnych.
[bie]
article icon

Nowe wcielenie mieszalnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Sławomir Gacka – Prezes Zarządu Sółki Probiotics Polska
Piotr Królikowski – główny hodowca firmy Działpol
Wojciech Styburski – Prezes Spółki Agrointegracja
Radosław Świergiel – kierownik RGD UP Poznań
prof. Ewa Solarska – Uniwersytet Przyrodniczy Lublin
uczestnicj panelu dyskusyjnego
uczestnicy panelu dyskusyjnego

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody