Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Recepta na suszę, glebę i życie biologiczne - wapno

17.02.2020

Drukuj

Recepta na suszę, glebę i życie biologiczne - wapno

Artykuł dostępny

r e k l a m a

To oczywiście wielkie uproszczenie. Do tego dochodzą jeszcze kwestie rodzaju stosowanych nawozów, naturalne zakwaszenie przez wydzieliny korzeni roślin, opady z siarką jakie miały miejsce jeszcze w latach 90-tych, rabunkowe monokultury, wieloletnie zaniechania w wapnowaniu itd.

O ile jesteśmy w stanie zmienić nasze podejście do gleby i zminimalizować degradacyjne zachowania, to nie zmienimy podstawowych właściwości – wspomnianych na początku skały macierzystej i wsiąkania wody. tak czy inaczej konieczne jest wapnowanie. Jednak ten, wydawać mogłoby się trywialny zabieg, tez może być sknocony! Jak zatem wapnować z uwzględnieniem gleby, przedplonu, jaka wybrać technikę, jaki rodzaj wapna.

Zainteresowani rolnicy maja okazję uczestniczyć w bezpłatnym szkoleniu pt. Wapnowanie – gleba i plony naturalnie lepsze. Szkolenie organizuje Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Odbędzie się ono w środę, 26 lutego 2020 r. w Karniowicach, ul. Osiedlowa 9. Ze względu na ograniczoną liczbą miejsc organizatorzy proszą o zgłoszenie swojego udział w spotkaniu poprzez formularz kontaktowy znajdujący się na www.czatkowice.pl lub w wyjątkowych przypadkach telefonicznie tel. 12 37 06 297.

Program szkolenia:
  • 9.30 otrawcie spotkania
  • 9.50 wnioski dla praktyki rolniczej z przeprowadzonych testów nowym rozsiewaczem do wapna pylistego na polach w Małopolsce – Łukasz Wasak, „UNIA” sp. z o.o.
  • 10.10 Wpływ wapnowania na życie i plonowanie roślin uprawnych - zalecenia dla praktyki rolniczej – prof. Witold Szczepaniak, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • 12.30 Dobierz wapno dla swojej gleby i skorzystaj z dotacji – Andrzej Gmiąt, Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Brzesku
  • 12.50 Wapno z kopalni w Czatkowicach gwarancją dobrych plonów i satysfakcji rolników – Kamila Polak-Soska, Kopalnia Wapienia „Czatkowice”
  • 13.10 Od techniki do mikrobiologii gleby — moja droga do stabilnych plonów – Jarosław Kuźmiński, Poltor
  • 13.30 Rolnicy o współpracy z MODR i Kopalnią Wapienia „Czatkowice” – Grzegorz Świdergał i Eugeniusz Niemiec.


tcz

Widziałeś już nasze video "Ryszard Kujawiak: Przestrzegajmy zasad higieny"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

NASZ TEST: Następca Mustanga

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Tagi:

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody