Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Seminarium ziemniaczane: woda, choroby, czynniki środowiska…

27.02.2020

Drukuj

Seminarium ziemniaczane: woda, choroby, czynniki środowiska…

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Szymon Laszczyński z Zielenic w woj. dolnośląskim przedstawił szczegóły kropelkowego nawadniania ziemniaków w sytuacji, gdy wydajność wody ze studni o głębokości ok. 20 m jest ograniczona, nie przekracza 20 m3/godz., a w konkretnej sytuacji jest to 16 m3. Rolnik podpatrując niektóre rozwiązania skonstruował samodzielnie instalację do jej automatycznego rozkładania i zwijania po sezonie.
Węże kroplujące z kompensacją ciśnienia rozkładane są co drugą redlinę, które poprzez podsiąkanie glebowe są zasilane wodą, bez zwilżania roślin. Szczegóły tego rozwiązania, w tym kalkulacje ekonomiczne można znaleźć w miesięczniku „top agrar Polska” wydaniu 5/2019 r. na str. 82–85.

Dr Jerzy Osowski z IHAR, oddział w Boninie przestawił z kolei zagrożenia płynące ze strony patogenów.

Zmiana klimatu sprawia, że rośnie w ziemniakach presja antraknozy, natomiast susze ograniczają inwazyjność zarazy ziemniaka – powiedział ekspert. Zwrócił też uwagę na potrzebę zachowania możliwie długo na polu zdrowego łanu, co sprzyja plonowaniu i uzyskaniu dobrej jakości bulw. Ciągle groźną chorobą w ziemniakach jest rizoktonioza, która niszcząc kiełki powoduje wypadanie roślin z obsady polowej, a miejsca te chętnie zasiedlają chwasty.

r e k l a m a

– W uprawie ziemniaków, poza zarazą, należy też zwiększyć zaangażowanie w walce z alternariozą, zwłaszcza jej późniejszą formą, Alternaria solani – podkreślił wykładowca. Problem ten jest ważny, gdyż sprawca, podobnie jak w przypadku zarazy ziemniaka, wykazuje odporność na niektóre s.cz. fungicydów.

Dr Wojciech Nowacki z IHAR, oddział w Jadwisinie przedstawił podczas wykładu wpływ czynników środowiska na efekty produkcyjne. Jednym z nich są potrzeby wodne, które od maja do sierpnia wynoszą w każdej dekadzie od 20 d0 35 mm – najwyższe są w lipcu.

– Zwykle tych wymogów natura nie spełnia, stąd konieczność prowadzenia nawadniania plantacji towarowych, zwłaszcza tych przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego – stwierdził prelegent.

Poruszając problem nawadniania upraw zwrócił uwagę, m.in. na dobór odmian, które wykazują różną odporność na okresowe susze.

– Wybierając te odmiany, które dość dobrze tolerują niedobory wody podczas wegetacji, różnice w plonach na kwaterach nienawadnianych i nawadnianych mogą przekraczać 100%, a u innych są na poziomie kilku procent – dodał wykładowca. Wskazał ponadto, że Polska, będąc pod wpływem klimatu umiarkowanego ciepłego jest w uprawie ziemniaka narażona na dużą zmienność pogody i jej duży wpływ na efekty polowe. Można je z kolei poprawiać poprzez fertygację, stosując podczas nawadniania dokarmianie makro- i mikroelementami.
[bie]

Polecane dla Ciebie:

article icon

Aktywiści będą mieli zakaz wstępu na teren gospodarstwa rolnego?

Czytaj

Zobacz wideo

Zdrowotność i jakość jest w uprawie ziemniaków najważniejsza. Robert Nowak (ADOB)

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Szymon Laszczyński – rolnik z Zielenic, woj. dolnośląskie
nawadnianie kropelkowe w liczbach, wybrane elementy
dr Jerzy Osowski – IHAR – PIB, oddział w Boninie
postęp biologiczny w "walce" z zarazą ziemniaka
dr Wojciecj Nowacki – IHAR – PIB, oddział w Jadwisinie
potrzeby wodne ziemniaka
uczestnicy seminarium ziemniaczanego
Pokaż więcej zdjęć z tej galerii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody