StoryEditor

Skorupa blokuje glebę

Przed nami wiosenna tura uprawy roślin jarych, w tym doprawienie gleby do siewu. Na tym etapie popełnia się jednak błędy, które skutkują np. powstawaniem na polu skorupy glebowej, która osłabia wschody lub może doprowadzić do ich braku.
30.03.2020., 10:03h
Zaskorupiona powierzchnia pola jest szczególnie uciążliwa podczas wschodów, zwłaszcza dla upraw wykształcających delikatne siewki. Obecnie są to buraki, czy kiełkujące epigenicznie – zgiętą łodyżką z liścieniami – rośliny bobowate. W skrajnych przypadkach trudności ze wschodami mają także zboża jare  i kukurydza. Dochodzi wówczas do słabych lub wręcz braku wschodów i konieczności przesiania plantacji. Poza dodatkowymi kosztami i nakładami pracy, ważną stratą dla upraw jest znaczne przesunięcie terminów faz rozwoju, których nie da się już nadgonić, nawet w perfekcyjnie prowadzonym łanie. Zmienią się warunki ich przebiegu, co jest zwykle niesprzyjające do optymalnego wykształcania kolejnych organów roślin.

Inne konsekwencje
Ten niekorzystny stan gleby ma też inne, wielokierunkowe skutki:
  • zwiększa parowanie wody, co jest szczególnie groźne po skrajnie suchych sezonach wegetacyjnych,
  • ogranicza wymianę gazową korzeni i aktywność biologiczną gleb,
  • utrudnia wchłanianie i magazynowanie wody z opadów,
  • intensywny, lokalny spływ powierzchniowy nasila erozję wodną na pochyłościach pola. Tworzy też kanały spływowe, utrudniające dalsze prace polowe, tj. nawożenie, ochronę zbiór,
  • sprzyja rozwojowi grzybów, powodujących zgorzel siewek.

Czynniki sprzyjające
Poza dużą zawartością w glebie cząstek spławianych i niską próchnicy, powstawaniu skorupy na polu sprzyja mała zawartość w niej materii organicznej i kwaśny odczyn gleby. Ostatni element nasila proces peptyzacji warstwy ornej oraz rozkład próchnicy i cząstek koloidalnych, stanowiących fundament struktury gruzełkowatej gleby.
Do peptyzacji gleby, czyli rozpadu jej struktury gruzełkowej oraz większej skłonności do zamulania i tworzenia skorupy glebowej przyczyniają się głównie sód i potas – zwłaszcza wysokoprocentowa sól potasowa. Między innymi dlatego nie należy na polach stosować zbyt dużych dawek tych nawozów – nawozić na zapas. Scalaniu i stabilizacji grudek gleby i ograniczaniu skłonności do tworzenia się skorupy glebowej sprzyjają natomiast środki wapnujące – nawozy zawierające magnez i wapń.

Znaczenie odczynu gleby
Na glebie średniej i wykazanej przez analizę gleby potrzebie wapnowania jako „potrzebne” – dla pH 5,4, dawka wapna (CaO) wynosi 3 t/ha. Na glebie ciężkiej należy wówczas wysiać wapno tlenkowe. Przy zawartości składnika (CaO) 50%, rzeczywista dawka nawozu wyniesie 6 t/ha. Na glebie lekkiej wskazany jest natomiast nawóz wapniowy. Przy identycznej zawartości składnika i potrzebie wapnowania, dawka ta wyniesie również 6 t/ha. Ten typ nawozu wykazuje wolniejsze i łagodniejsze działanie na tym stanowisku. Nie ograniczy też aktywności biologicznej gleby, w tym dostępności składników pokarmowych dla roślin…

Cały artykuł o przyczynach, skutkach i sposobach walki ze skorupą glebową znajdziesz w kwietniowym wydaniu „top agrar Polska” na str. 124–127.
[bie]
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 03:08