Weź udział w konkursie
i wygraj ursusa

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Skorupa blokuje glebę

30.03.2020

Drukuj

Skorupa blokuje glebę

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Zaskorupiona powierzchnia pola jest szczególnie uciążliwa podczas wschodów, zwłaszcza dla upraw wykształcających delikatne siewki. Obecnie są to buraki, czy kiełkujące epigenicznie – zgiętą łodyżką z liścieniami – rośliny bobowate. W skrajnych przypadkach trudności ze wschodami mają także zboża jare  i kukurydza. Dochodzi wówczas do słabych lub wręcz braku wschodów i konieczności przesiania plantacji. Poza dodatkowymi kosztami i nakładami pracy, ważną stratą dla upraw jest znaczne przesunięcie terminów faz rozwoju, których nie da się już nadgonić, nawet w perfekcyjnie prowadzonym łanie. Zmienią się warunki ich przebiegu, co jest zwykle niesprzyjające do optymalnego wykształcania kolejnych organów roślin.

Inne konsekwencje
Ten niekorzystny stan gleby ma też inne, wielokierunkowe skutki:
  • zwiększa parowanie wody, co jest szczególnie groźne po skrajnie suchych sezonach wegetacyjnych,
  • ogranicza wymianę gazową korzeni i aktywność biologiczną gleb,
  • utrudnia wchłanianie i magazynowanie wody z opadów,
  • intensywny, lokalny spływ powierzchniowy nasila erozję wodną na pochyłościach pola. Tworzy też kanały spływowe, utrudniające dalsze prace polowe, tj. nawożenie, ochronę zbiór,
  • sprzyja rozwojowi grzybów, powodujących zgorzel siewek.

Czynniki sprzyjające
Poza dużą zawartością w glebie cząstek spławianych i niską próchnicy, powstawaniu skorupy na polu sprzyja mała zawartość w niej materii organicznej i kwaśny odczyn gleby. Ostatni element nasila proces peptyzacji warstwy ornej oraz rozkład próchnicy i cząstek koloidalnych, stanowiących fundament struktury gruzełkowatej gleby.
Do peptyzacji gleby, czyli rozpadu jej struktury gruzełkowej oraz większej skłonności do zamulania i tworzenia skorupy glebowej przyczyniają się głównie sód i potas – zwłaszcza wysokoprocentowa sól potasowa. Między innymi dlatego nie należy na polach stosować zbyt dużych dawek tych nawozów – nawozić na zapas. Scalaniu i stabilizacji grudek gleby i ograniczaniu skłonności do tworzenia się skorupy glebowej sprzyjają natomiast środki wapnujące – nawozy zawierające magnez i wapń.

r e k l a m a

Znaczenie odczynu gleby
Na glebie średniej i wykazanej przez analizę gleby potrzebie wapnowania jako „potrzebne” – dla pH 5,4, dawka wapna (CaO) wynosi 3 t/ha. Na glebie ciężkiej należy wówczas wysiać wapno tlenkowe. Przy zawartości składnika (CaO) 50%, rzeczywista dawka nawozu wyniesie 6 t/ha. Na glebie lekkiej wskazany jest natomiast nawóz wapniowy. Przy identycznej zawartości składnika i potrzebie wapnowania, dawka ta wyniesie również 6 t/ha. Ten typ nawozu wykazuje wolniejsze i łagodniejsze działanie na tym stanowisku. Nie ograniczy też aktywności biologicznej gleby, w tym dostępności składników pokarmowych dla roślin…

Cały artykuł o przyczynach, skutkach i sposobach walki ze skorupą glebową znajdziesz w kwietniowym wydaniu „top agrar Polska” na str. 124–127.
[bie]

Widziałeś już nasze video "Woj. opolskie – wzrost średniej wydajności, ale spadek na drugie miejsce podium"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Zboża: sprawdź porażenie kłosów przez choroby

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody