Skrzypionki ciągle groźne

Skrzypionki ciągle groźne

W uprawach zbóż ozimych, ale także jarych, ciągłym zagrożeniem są skrzypionki. Warto zwrócić uwagę na próg szkodliwości tych owadów i jeśli to konieczne wykonać zabieg.

r e k l a m a

Szkody w zbożach wyrządza larwa, potocznie nazywana ślimakiem ze względu na obecność czarnego śluzu. Są one barwy brudnożółtej i brunatnej. Larwy są bardzo żarłoczne, a straty spowodowane ich żerowaniem mogą sięgać nawet 40% (upodobały sobie szczególnie liść flagowy i podflagowy, które są podstawą do budowy plonu zboża). Zwalczanie chemiczne należy przeprowadzić po przekroczeniu progu szkodliwości. W zbożach ozimych jest to 1–1,5 larwy na źdźbło, a w zbożach jarych 0,5–1 larwa na źdźbło.

Do zwalczania skrzypionki można zastosować jeden z przykładowych produktów:

jd

Weź udział w sondzie

Który z wymienionych preparatów stosujesz do zwalczania skrzypionki?

Zobacz wyniki

Zainteresował Cię ten artykuł? Chcesz mieć nieograniczony dostęp do najlepszych informacji rolniczych? Skorzystaj z oferty naszej prenumeraty.
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii