Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Spadek liczby producentów żywności ekologicznej

12.11.2019

Drukuj

Spadek liczby producentów żywności ekologicznej

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Zdaniem NIK działania MRiRW podejmowane od lat na rzecz rozwoju eko-rolnictwa i wprowadzania do sprzedaży jego produktów były niespójne i nieskuteczne.
- Przez ostatnie lata od 2014 do 2018 r. niemal o 25% zmniejszyła się powierzchnia upraw ekologicznych w Polsce, a liczba producentów eko-żywności spadła o ponad 19%. W tym samym czasie, aż 7 -krotnie i to bez analizy rynku zmieniano przepisy dotyczące takiej produkcji. By się rozwijać sektor ten potrzebuje istotnego wsparcia ze strony państwa. Tymczasem jak pokazała nasza kontrola działania podejmowane od lat podejmowane przez MRiRW były niespójne i nieskuteczne - powiedziała Ksenia Maćczak rzecznik prasowy Najwyższej Izby Kontroli.

Jako przykład takich nieskutecznych działań legislacyjnych podaje się decyzję MRiRW z 2015 r., podjętą na wniosek organizacji ekologicznych, o obniżeniu wymogów dotyczących plonów uzyskanych w ramach pakietów rolniczych, warzywnych, zielarskich i sadowniczych. Producenci zostali zobowiązani do przeznaczenia na sprzedaż czy do przetwórstwa już nie co najmniej 80% tego co wytworzą, a co najmniej 30% i to przy zachowaniu takich samych stawek dopłat. Organizacje ekologiczne tłumaczyły, że jeśli rolnicy będą przeznaczać na cele rynkowe 80% plonów, nie będą mieli czym karmić własnych zwierząt. Zwracały też uwagę na to, że wielu z nich ma problemy ze zbyciem swoich produktów na rozwijającym się dopiero rynku eko-żywności. Za bezpieczny uznano więc limit 30%. Jednak w ocenie NIK, ta decyzja nie sprzyjała stymulacji rozwoju rynku eko-produktów, tym bardziej, że w badanym okresie liczba producentów ekologicznych w Polsce spadła. 
- Od 2012 r. powierzchnia gruntów ekologicznych w Unii Europejskiej powiększyła się o 25%. W tym samym czasie w Polsce o 25% spadła. Przybywa natomiast i to w błyskawicznym tempie przetwórni ale to nie znaczy, że kupują one coraz więcej produktów od polskich rolników. Lawinowo rośnie import surowców. Skąd ta tendencja? Zdaniem Najwyższej Izby Kontroli rozwojowi eko-rolnictwa w naszym kraju nie sprzyjają częste zmiany przepisów, a także opóźnienia w przyznawaniu i wypłacaniu dopłat producentom ekologicznej żywności - powiedziała Ksenia Maćczak z NIK.        

r e k l a m a

Jeszcze w 2014 r. przetwórni ekologicznych było 484, ale w 2018 r. było już ich 910. Nie oznaczało to jednak wzrostu skupu ekologicznych produktów od polskich rolników. Lawinowo rósł bowiem import surowców ekologicznych - z ponad 4,5 mln ton do ok. 14 mln ton!!!

W Polsce najwięcej gospodarstw ekologicznych znajduje się w województwach: warmińsko-mazurskim, zachodniopomorskim oraz podlaskim. Ich średnia wielkość wynosi około 26 ha, ale najwięcej - 25% - to gospodarstwa o powierzchni upraw od 5 ha do 10 ha. Na tle innych państw Unii Europejskiej wypadamy jednak bardzo słabo. W 2017 r. całkowita powierzchnia ekologicznych gruntów rolnych w Unii Europejskiej wynosiła ponad 12,5 miliona hektarów, co stanowiło 7% powierzchni użytków rolnych we wspólnocie, w Polsce to zaledwie 3,4%.

Polecany artykuł

Na żywność ekologiczną wydajemy średnio 67 euro rocznie!

W sierpniu 2018 r. MRiRW szacowało wartość polskiego rynku żywności ekologicznej na około 1 mld zł. Jednak jej udział w rynku spożywczym to zaledwie 0,3%, podczas gdy w 2017 r. średnia w Unii Europejskiej wynosiła 4%,w rekordowej pod tym względem Danii prawie 8,5%, w Szwajcarii niemal 8%, a w Austrii 6,5%.

wk

Widziałeś już nasze video "Jerzy Wierzbicki – międzynarodowa konferencja sieci BovINE"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody