Testowanie na przezimowanie
W tym roku do tej pory mieliśmy zaledwie parę dni z prawdziwą zimą. W połowie stycznia spadł śnieg i bardzo szybko spadła temperatura do średnio kilkunastu stopni poniżej zera. Oziminy to odczuły.
- Z pola pobiera się bryłę gleby z całymi roślinami i korzeniami.
- Z bryły wybiera się delikatnie kilka roślin i płucze ich korzenie.
- Liście i źdźbła ucina się około 3 cm nad węzłem krzewienia.
- Tak przygotowane rośliny z korzeniami układa się na wilgotnej ligninie lub kilku warstwach ręcznika papierowego. Całość zawijamy w ten materiał i ponownie zwilżamy wodą.
- Odkładamy w ciepłe miejsce. Na roślinach nieprzemrożonych pierwsze odrosty pojawią się już po 24 godzinach. Przyrost 3–5 mm świadczy o dobrym przezimowaniu. Jeśli mają one natomiast 1–2 mm to rośliny są w gorszej kondycji.
Jak wykonać test dla rzepaku?
Dla rzepaku test wygląda nieco inaczej i trwa dłużej. Z pola wykopuje się nienaruszone bryły gleby z roślinami. Te umieszcza się w pojemniku umożliwiającym podlewanie roślin. Pojemnik umieszczamy w pomieszczeniu w temperaturze 15oC. Po około 7 dniach zdrowe rośliny wznowią wegetację, a przemrożone zaczną gnić w miejscach najbardziej narażonych na mróz.Test jest dość poglądowy, bo przecież nie można powiedzieć, że zboża po teście z przyrostami 1–2 mm kwalifikują się do likwidacji. Pomoże jednak w podjęciu decyzji o chociażby strategii nawożenia azotowego na wiosnę, szczególnie pierwszej dawki.
jd, fot. Daleszyński
Przeczytaj również

Pobranie roślin z pola.

Przygotowanie rośłin do testu.

Cięcie na wysokości 2–3 cm od węzła krzewienia.

Rośliny na ligninę zwilżoną wodą.

Zawinięte rośliny gotowe do testu.

Wynik testu po 24 godzinach.

Przyrost powyżej 3 mm – rośliny w dobrej kondycji.