Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Warzywa najwyższej jakości - wizyta w gospodarstwie Polfarm

30.11.2019

Drukuj

Warzywa najwyższej jakości - wizyta w gospodarstwie Polfarm

Artykuł dostępny

r e k l a m a

- Rozpoczynaliśmy działalność w 1994 r. od skupu i dystrybucji warzyw. Były one skupowane od okolicznych rolników w celu przygotowania ich do sprzedaży w sklepach i marketach. Zauważyliśmy wtedy, że są wielkie problemy z uzyskaniem dużych ilości jednolitego i dobrego jakościowo surowca - powiedział Michał Gulczyński z zarządu Polfarm. Problemu tego nie udawało się rozwiązać. Aby mieć do dyspozycji dobry towar kupili w 1996 r. 137 ha gruntów w powicie puckim, tuż nad morzem. Początkowo uprawiali tam warzywa, takie jak marchew, pietruszka, seler, burak ćwikłowy i cebula. Z czasem produkcja rozwijała się, aż w 2011 r. utworzono grupę producencką Polfarm, której prezesem jest Ilona Gulczyńska.

- Obecnie uprawiamy 600 ha warzyw w ramach grupy. Zapewniamy nieprzerwaną dostawę do sieci marketów i dyskontów. Wyprodukowane u nas warzywa wystarczają na zaspokojenie potrzeb sieci przez 10-11 miesięcy w roku. Ponieważ koszty dłuższego przechowywania są wysokie a jakość warzy zaczyna później mocno spadać, to na miesiące maj i czerwiec sprowadzamy warzywa z innych krajów, tak aby zachować dostawy dla handlu - mówił Michał Gulczyński. Dbałość o jakość jest dla Polfarmu bardzo ważna. Zapewnia ona nie tylko stałych klientów, ale umożliwia także reagowanie na ewentualne problemy.

r e k l a m a

Mamy certyfikaty jakości różnych organizacji. Jest to m.in. GlobalGAP, BRC Food, HACCAP, rolnictwa zrównoważonego. Dodatkowo jesteśmy w systemie dla jednej z sieci "zero wykryć pozostałości". Według niego zapewniamy produkty, w których nie ma wykrytych pozostałości, choć pochodzą one z rolnictwa konwencyjnego. Dlatego każdą partię towaru badamy na obecność pestycydów. Jeżeli w jakiejś by wykryto pozostałości, nawet poniżej dopuszczalnych ilości, to nie bierzemy takiego towaru - tłumaczył Gulczyński. Ostatnio nawet rozszerzyli swoją działalność o produkcję ekologiczną. Jedno z gospodarstw jest w trakcie przystosowania. Co prawda stanowi to 5% powierzchni całej grupy, ale jest potrzeba dążenia w tym kierunku.

W firmie są linie do mycia, konfekcjonowani i pakowania warzyw do różnych opakowań - od big-bagów po tacki. linie technologiczne nie krzyżują się, co pozwala na unikanie mieszanie towaru brudnego z tym przygotowanym już do sprzedaży. Ponadto dla różnych warzyw są różne linie. Przykładowo seler, która naturalnie zwiera alergeny, obrabiana jest na osobnej linie, przez którą nie przechodzą inne warzywa.

Dodatkowo w gospodarstwie prowadzona jest agrotechnika zrównoważona. Nie tylko płody rolne są badane na pozostałości, ale także gleba w celu prowadzenia zbilansowanego nawożenia. Warzywa przychodzą po sobie co kilka lat w zmianowaniu, np. marchew co 5 lat. Jako przerywnik zmianowania przychodzą warzywa z innych rodzin botanicznych lub rośliny rolnicze, jak bobik albo lucerna. 
tcz

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: nieznaczny wzrost cen świń

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Michał Gulczyński z PolFarm
Studenci koła naukowego rolników w PolFarm
Studenci koła naukowego rolników w PolFarm
Studenci koła naukowego rolników w PolFarm

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody