Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wspólnie na polach: DSV, Rapool i Saaten-Union

07.06.2019

Drukuj

Wspólnie na polach: DSV, Rapool i Saaten-Union

Artykuł dostępny

Ścisła, menadżersko-administracyjna współpraca kilku jednostek hodowlanych to dość rzadki przypadek, ale jak pokazuje przykład firm Saaten-Union, DSV i Rapool – to także się udaje i przynosi trójstronne korzyści. Na imprezie plenerowej firma DSV zaprezentowała m.in. kolekcję mieszanek międzyplonowych czy traw na trwałe i przemienne użytki zielone. Seria Country to mieszanki jakościowych pasz objętościowych dostosowanych do różnych stanowisk i warunków uprawy.

r e k l a m a

Country Energy 2025 to energetyczna kompozycja przeznaczona do użytkowania kośnego i pastwiskowego na trudne stanowiska, w tym na suche i zimne lub na tereny pogórza. Zdaniem firmy charakteryzuje się ona wysoką wartością paszy, trwałością i gęstością runi dzięki specjalnie dobranym odmianom życicy trwałej,wiechliny łąkowej, kostrzewy i tymotki. Zakładane użytkowanie 3–4 razy w roku. Na nowe zasiewy trzeba wysiać ją w ilości 40 kg/ha.

Z kolei zaprezentowany m.in. międzyplon TerraLife – WarmSeason nadaje się do letniego siewu, także w warunkach suchych. Wczesny, letni siew sprzyja m.in. silnemu rozwojowi systemu korzeniowego i bujnemu wzrostowi masy wegetatywnej, co sprzyja poprawie struktury gleby. Ta wielogatunkowa mieszanka zawiera 24% roślin bobowatych, 7,5% krzyżowych oraz inne gatunki, np. len oleisty, sorga, krokosz barwierski. Wysiewa się ją w dawce 25–30 kg/ha.

Polecany artykuł

Przed wyjazdem w pole wyreguluj rozsiewacz

Firma Saaten-Union przedstawiła w Spytkówkach bogatą kolekcję zbóż. W jęczmieniu ozimym jedną z nowości jest sześciorzędowa odmian Jakubus. Jej rośliny wykazują wysoką odporność na wyleganie, a ziarno ma wysoką wartość paszową. W optymalnym terminie zalecana jest do wysiewu w dawce 260–290 kg/ha. Nowymi odmianami w ofercie firmy są też Mirabelle, 2-rzędowa i bardzo wcześnie dojrzewająca oraz Impala, o dobrej odporności na wyleganie i dobrej zdrowotności.

W pszenicy ozimej status nowości mają m.in. odmiany:
  • Expo – jakościowa, o wysokiej zimotrwałości, sprawdza się w opóźnionych terminach siewu,
  • Aspekt – CCA, jakościowa, bardzo wczesna, o dobrej zimotrwałości i odporności na wyleganie, sprawdza się na stanowiskach o okresowych niedoborach wody;
  • Hymalaya (F1) – wysoko plonująca, dobra odporność na mączniaka i rdzę brunatną. Zalecana na wczesne i późne siewy. zalecana norma siewu – 100–150 ziaren/m2.


Nową odmiana pszenżyta w ofercie SU jest Tadeus. Wyróżnia się wysoką MTZ, bardzo wysoką odpornością na porastanie ziarna, wysoka zimotrwałością i odpornością na wyleganie. W życie ozimym nową propozycją dla producentów jest populacyjna odmiana Inspector. Wiernie plonuje w trudnych warunkach uprawy, ma wysoką MTZ i zawartość białka w ziarnie. Jest szczególnie przydatne na słabszych stanowiskach.

Firma Rapool zaprezentowała na poletkach m.in. nową odmianę rzepaku ozimego Duke (F1). Według firmowych informacj wyróżnia się ona bardzo wysokim plonowaniem (125% wzorca), wysoką zawartością oleju, odpornością na pękanie łuszczyn, przydatnością do uprawy w suchych warunkach, zawiera gen odporności na wirusa żółtaczki rzepy (TuYV) oraz gen odporności na suchą zgniliznę – Rlm7.
Nową, mieszańcową odmianą rzepaku ozimego jest także Crome (F1). Zawiera gen o wysokiej odporności na specyficzne rasy kiły kapusty. Odmiana szybko kiełkuje i wykazuje silny wigor jesienny.

Drugą częścią imprezy były wykłady zorganizowane w Dolsku, w obiekcie hotelowo-gastronomicznym Villa Natura. Leszek Goliński, Prezes Zarządu Saaten-Union, przedstawił tam 20-letnią historię firmy na polskim rynku. Analogiczny, 20-letni staż w Polsce obchodzi też firma DSV, której osiągnięcia zreferował Andrzej Duszejko – przedstawiciel Zarządu Spółki.
Merytorycznym punktem spotkania był wykład dra. hab. W. Szczepaniaka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ekspert skupił się na zagadnieniach związanych wykorzystania przez rośliny azotu w ramach nowej dyrektywy azotanowej. Jego zdaniem, nie do końca właściwie zinterpretowano w tym dokumencie potrzeby roślin na ten strategiczny składnik w odniesieniu do dozwolonego terminu jego wiosennego stosowania – w zasadzie zbyt późnego. Wykładowca podkreślił również potrzebę zbilansowanego stosowania innych składników pokarmowych, w tym wapnia, potasu, siarki i mikroelementów.
– Rzepak, przebywający na polu jedenaście miesięcy, przy obecnym, łagodnym przebiegu zimy, nie powinien w żadnej fazie swojego rozwoju cierpieć z powodu niedoboru składników pokarmowych. Należy je dostarczyć roślinom z wyprzedzeniem, odpowiednim do sytuacji polowej i stanu ich rozwoju. Dotyczy to zwłaszcza jesieni, kiedy wykształcają się zawiązki przyszłego plonu i wiosny, czasu intensywnych potrzeb pokarmowych uprawy – stwierdził prelegent.
[bie]

Polecane dla Ciebie:

article icon

Prognozy plonów pszenicy ozimej nie są optymistyczne

Czytaj

Galeria zdjęć

mieszanka traw Country 2025
międzyplon TerraLife–WarmSeason
rzepakozimy, odmiana mieszańcowa Duke
odmiana mieszańcowa Crome
Nowa odmiana pszenicy ozimej Expo
Nowa odmiana jęczmienia ozimego wielorzędowego Jakubus
Nowa odmiana pszenicy mieszańcowej Hymalaya
Leszek Goliński – Prezes Zarządu Saaten-Union
Andrzej Duszejko – przedstawiciel zarządu firmy DSV
dr hab. Witold Szczepaniak – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii