Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>

Wyczyniec coraz bardziej opiera się chemii

Obrazek

Wyczyniec polny to jeden z najtrudniejszych do zwalczania chwastów w zbożach m.in. na północy Polski. Na Żuławach znają ten problem aż za dobrze. Tam sama chemia już nie wystarcza, a najważniejsza okazuje się agrotechnika.

Jacek Daleszyński29 września 2021, 10:44
Wyczyniec stanowi ogromny problem w naszym regionie. Świetnie się czuje na naszych ciężkich glebach, ale niektórzy okoliczni rolnicy to wciąż bagatelizują – mówi Krzysztof Tomasik, prezes OHZ Gajewo pod Malborkiem. Rejon porozcinany jest rowami, na których rośnie wyczyniec, skąd przedostaje się na pola. Nie wszyscy okoliczni rolnicy zdają sobie sprawę, że wolne od wyczyńca rowy to pierwszy krok w ograniczaniu tego chwastu. Zostaje też zawleczony na pola wraz z usługami.

Doświadczenie polowe

Krzysztof Tomasik w 2018 r. wraz z dr. Markiem Reich z Agrii Polska zdecydował o założeniu doświadczenia. Na działce o powierzchni 8,7 ha zasiał 2 odmiany pszenicy Moschus i Kilimanjaro w dwóch terminach: 28 września i 21 października. Odmiany różniły się od siebie pokrojem i intensywnością krzewienia. Obie odmiany i w każdym terminie były uprawiane w 3 systemach:
  • po orce na głębokość 25–30 cm,
  • po kultywatorze na głębokość 25–28 cm,
  • po talerzówce na głębokość 8 cm.


O tym, który z systemów uprawy gleby okazał się najlepszy w ograniczaniu wyczyńca przeczytasz w najnowszym, październikowym wydaniu „top agrar Polska”.



Jd, fot. Daleszyński





Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)