Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Zbadano ponad 90 odmian pszenicy

22.07.2019

Drukuj

Zbadano ponad 90 odmian pszenicy

Artykuł dostępny

O dużym znaczeniu pszenicy ozimej świadczy chociażby liczba odmian w Krajowym rejestrze i stały jej wzrost. Na początku 2019 r. zarejestrowano 16 nowych odmian i obecnie mamy ich 123. Dwie należą do grupy elitarnych chlebowych (E), 55 – jakościowych chlebowych (A), 47 – chlebowych (B), jedna – na ciastka (K), 14 – pastewnych lub innych (C), a 4 to odmiany regionalne. Przy tak dużej liczbie odmian wybór właściwej do siewu w gospodarstwie nie jest łatwy. W decyzji tej pomocne są wyniki badań PDO. Dla pszenicy ozimej prowadzi się w kraju ponad 70 tego typu doświadczeń rocznie. Tak szeroki zakres badań pozwala na właściwą ocenę potencjału plonowania odmian, reakcji na rejony uprawy, a także na sklasyfikowanie pozostałych cechy rolniczo-użytkowych (wyniki – patrz www.topagrar.pl).

r e k l a m a

W podjęciu decyzji o wyborze odmiany do uprawy pomocne są także Listy odmian zalecanych do uprawy na obszarze województwa (LOZ). Tworzone są na szczeblu poszczególnych województw i są corocznie aktualizowane. Warunkiem umieszczenia odmiany na liście są co najmniej 2-letnie dobre wyniki w doświadczeniach PDO (lub jednoroczne w przypadku tzw. rekomendacji wstępnej). Nie ma więc na nich odmian najnowszych. W 2019 r. na LOZ znajduje się 39 odmian, w tym dwie z CCA. Odmianami polecanymi w największej liczbie województw są Artist (we wszystkich) oraz RGT Kilimanjaro (14), Linus (12) i Hondia.

Dużym ułatwieniem przy wyborze odmiany do siewu są wyniki plonowania odmian w poszczególnych rejonach kraju. Okazuje się bowiem, że część odmian plonuje stabilnie i na podobnym poziomie we wszystkich rejonach, a część wykazuje wyraźną reakcję rejonową. Różnice w plonowaniu wynikają głównie ze zróżnicowanej zimotrwałości i odporności na choroby…
Cały artykuł jest dostępny w wydaniu 8/2019 „top agrar Polska.
[bie]

Polecane dla Ciebie:

article icon

Dodatki do żywności pod lupą NIK

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody