StoryEditor

Zboża potrzebują Mn głównie na starcie wegetacji

Zawartość manganu w wierzchniej warstwie gleb Polski mieści się w szerokim zakresie i wynosi średnio od 200 do 1000 ppm, lecz może to być także wartość kilku lub kilku tysięcy ppm Mn. Straty w glebie są natomiast następstwem silnych opadów i wymywania z gleb, zwłaszcza kwaśnych.
08.03.2017., 14:03h

Źródłem tego pierwiastka dla roślin uprawnych są przede wszystkim nawozy organiczne i mineralne. Stosując np. 10 t obornika wprowadza się do gleby 300–500 g (30–1100 ppm Mn w s.m.). Większe ilości składnika zawierają też niektóre nawozy wapniowe i mączka fosforytowa oraz nawozy dolistne: Mikrovit Mn, Mantrac 500, Yara Vita Mangan, czy mineralne: Lubofoska Zboże i Polimag S.

Rośliny pobierają Mn zarówno przez korzenie i przez liście, zarówno w formie soli mineralnych, jak i chelatów. W trakcie sezonu pokarmowego pobierają go od 200 do 1000 g/ha Mn, zboża 300–500 g/ha. U zbóż główne zapotrzebowanie na ten pierwiastek przypada do okresu strzelania w źdźbło (BBCH 31). W dalszych fazach roślina będzie korzystać ze zgromadzonych jego zasobów. Należy zatem dołączać pierwiastek do mieszaniny zbiornikowej zwłaszcza w pierwszych terminach zabiegów, np. stosowania regulatorów wzrostu lub fungicydów.

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 19:28