Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ziemniaki i chwasty to duet bez perspektyw

24.01.2020

Drukuj

Ziemniaki i chwasty  to duet bez perspektyw

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Coraz bardziej dokuczliwe zmiany klimatu, w tym wydłużające się i coraz większe niedobory wody dostępnej dla roślin sprawiają, że rolnicy muszą dbać o ten strategiczny czynnik każdą z możliwych metod. Jedną z nich jest walka z chwastami, które w tej batalii są ważnym konkurentem przez cały sezon wegetacyjny.

W uprawach rolniczych można spotkać niemal 300 gatunków chwastów, jednak na polach występuje ich ok. 20. W zależności od stopnia zachwaszczenia straty plonu mogą wahać się od 10 do 70%. Z klasy dwuliściennych najczęściej występujące chwasty w uprawach ziemniaków to: przetacznik perski, rdesty, gwiazdnica pospolita, psianka czarna, komosa biała, krzywoszyj polny, maruna bezwonna, szarłat szorstki, czy żółtlica drobnokwiatowa. Z grupy jednoliściennych są to: chwastnica jednostronna, owies głuchy, perz właściwy i włośnice.
Z powodu zmian klimatycznych – coraz łagodniejszych zim, długich i ciepłych jesieni oraz skrajnie wysokich temperatur powietrza – obserwuje się ponadto wzrost zachwaszczenia plantacji chwastnicą jednostronną w rejonach, w których dotychczas nie miała ona dużego znaczenia. Zjawisko to występuje np. na Pomorzu Zachodnim.

r e k l a m a

Dwa okresy krytyczne
W uprawie ziemniaków występują w zasadzie dwa krytyczne okresy zachwaszczenia. Pierwszym jest zachwaszczenie pierwotne. Jest skutkiem m.in. powolnego początkowego wzrostu ziemniaków oraz uprawą roślin w szerokiej rozstawie rzędów. Długi jest czas od sadzenia do wschodów i trwa on 4–6 tyg. i wówczas chwasty mają idealne warunki do rozwoju – doprawione i zasobne w składniki pokarmowe pole, dostępność światła i przestrzeń.
Drugim krytycznym okresem jest zachwaszczenie wtórne, które występuje pod koniec wegetacji ziemniaków. Presja chwastów w tym czasie utrudnia i spowalnia zbiór, sprzyja awaryjności maszyn oraz uszkodzeniom mechanicznym bulw, które gorzej się przechowują. Zdarza się ponadto, że bulwy są poprzerastane przez rozłogi perzu, co dyskwalifikuje je z przetwórstwa

Cały tekst polecam do przeczytania w nowym wydaniu 2/2020 „top agrar Polska”. Stosować herbicydy przed czy po wschodach, czym zwalczać chwasty jednoliścienne, co z reakcją fitotoksyczną roślin, zwłaszcza na metrybuzynę? Odpowiedzi na te pytania i nie tylko znajdziesz właśnie w tym materiale.
[bie]

Polecane dla Ciebie:

article icon

Dopłaty do oprocentowania kredytów preferencyjnych 2019 - ile ARiMR przeznaczyła pieniędzy?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody