StoryEditor

Nowe produkty objęte zakazem

Na mocy dekretu prezydenta Federacji Rosyjskiej nr 560 6 sierpnia 2014 roku został wprowadzony zakaz importu do Federacji Rosyjskiej z państw Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych, Kanady, Australii i Królestwa Norwegii wielu produktów roślinnych.
14.08.2014., 11:08h

Lista produktów objętych embargiem uległa zmianie – rozszerzeniu. Na poprzedniej nie widniała na przykład cebula, dziś jej eksport jest zakazany. Na liście nie znajdujemy pieczarek, ale są one zakodowane pod numerem 0709 jako pozostałe warzywa świeże lub schłodzone. Jak informuje Barbara Uznańska z Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, wszystkie towary objęte kodem celnym 0709 podlegają ograniczeniom eksportu do Federacji Rosyjskiej, w tym pieczarki, oznaczone kodem 0709 51 – grzyby z rodzaju Agaricus.
Lista towarów objętych embargiem wraz z kodem taryfy celnej:
0701 – ziemniaki świeże lub schłodzone;
0702 – pomidory świeże lub schłodzone;
0703 – cebula, szalotka, czosnek, por oraz pozostałe warzywa cebulowe świeże lub schłodzone;
0704 – kapusty, kalafior, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty świeże lub schłodzone;
0705 – sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.) świeże lub schłodzone;
0706 – marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne świeże lub schłodzone;
0707 – ogórki i korniszony (różne wielkości) świeże lub schłodzone;
0708 – warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane świeże lub schłodzone;
0709 – pozostałe warzywa świeże lub schłodzone;
0710 – warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze albo w wodzie) zamrożone;
0711 – warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia;
0712 – warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone;
0713 – warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone;
0714 – maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek, rdzeń sagowca;
0801 – orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane;
0802 – pozostałe orzechy świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane;
0803 – banany, włącznie z plantanami świeże lub suszone;
0804 – daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina świeże lub suszone;
0805 – owoce cytrusowe świeże lub suszone;
0806 – winogrona świeże lub suszone;
0807 – melony (włącznie z arbuzami) i papaje świeże;
0808 – jabłka, gruszki i pigwy świeże;
0809 – morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny świeże;
0810 – pozostałe owoce świeże;
0811 – owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego;
0813 – owoce suszone nieobjęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem.

Kw

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 06:47