Korzystaj bezpłatnie przez 30 dni
z treści top agrar Plus  

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Trudne wschody warzyw

20.04.2015

Drukuj

Trudne wschody warzyw

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Powodów takiego stanu rzeczy jest kilka. Przede wszystkim niskie temperatury. Zdecydowana większość warzyw do kiełkowania potrzebuje temperatury gleby na poziomie co najmniej 7-8 stopni Celsjusza. W ciągu ostatniego miesiąca zdarzały się wprawdzie dni z temperaturą sięgającą nawet 20 stopni, ale noce nadal są bardzo chłodne (lokalnie nawet do 5 stopni na minusie) i gleba nadal jest niedostatecznie nagrzana.

Drugim czynnikiem spowalniającym wschody są niedobory wody. Wprawdzie tydzień przed Wielkanocą przez Polskę przeszedł front z ulewnymi deszczami, ale od tego czasu opady deszczu występowały tylko lokalnie i w wielu regionach kraju na polach jest bardzo sucho, a parowanie wody z gleby potęguje silny wiatr.

Wspomniane wyżej ulewne deszcze są kolejną przyczyną kiepskich wschodów warzyw. W ich wyniku gleba została mocno zbita, a występujące po nich wysokie temperatury spowodowały zaskorupianie się gleby. W efekcie kiełki warzyw nie mają siły przebić się na powierzchnię i giną pod grubą skorupą glebową. Nawet tam, gdzie wschody były udane, szkody roslinom wyrządziły przygruntowe przymrozki. Wielu plantatorów warzyw już zdecydowało się na ich przesiewanie. Inni czekają jeszcze z nadzieją na zmianę pogody, ale opadów deszczu należy się spodziewać nie wcześniej niż na tydzień.

Nierówne wschody utrudniają także prawidłową ochronę herbicydową. Niektóre z preparatów należy stosować przed wschodami, inne tuż po nich. Obecna sytuacja prognozuje więc trudny sezon dla producentów warzyw.  bcz

Fot. Wójcik

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rzepak znów drożeje, firmy handlowe wracają do gry

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody