Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>top warzywa>

Więcej przetworów warzywnych w 2014 roku

Obrazek

Według najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego w minionym roku zwiększyła się produkcja przetworów warzywnych.

Bartłomiej Czekała10 lutego 2015, 13:25

GUS opublikował dane zebrane z firm z branży przetwórczej, zatrudniających 50 i więcej pracowników. W 2014 roku wyprodukowały one łącznie 588 tys. ton przetworów warzywnych, czyli o 2,8 proc. więcej niż w 2013 roku. Jednocześnie w listopadzie i grudniu firmy odnotowały spadek produkcji o odpowiednio 18 i 22 proc. Miało to związek ze spadkiem eksportu polskich przetworów w związku z rosyjskim embargo. Największą produkcję firmy odnotowały w okresie zbiorów warzyw (lipiec-październik), kiedy ceny ich skupu były bardzo niskie i opłacało się w nie zaopatrywać i zapełniać magazyny gotowymi przetworami.

Większe zbiory przełożyły się także na zwiększenie produkcji marynat warzywnych. Według GUS wyprodukowano jej w 2014 roku 50,5 tys. ton, a więc o 4,1 proc. więcej niż rok wcześniej. bcz

Źródło: GUS

Fot. Wójcik



Picture of the author
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)