Wojnowice – wyspa jakości warzyw gruntowych
Podczas gdy na wielu plantacjach w tym sezonie jakość warzyw, a szczególnie cebuli pozostawia wiele do życzenia, tu w Wojnowicach w gospodarstwie rodziny Piotrowskich odmiany firmy Bejo zadziwiają jakością.
Ćwikłowa jakość
Asortyment odmian buraka ćwikłowego przedstawił Paweł Glanowski. Była stara, ale ceniona odmiana Bikores, przechowująca się do maja, podobnie jak Pablo i Bettollo. Do przetwórstwa jest rekomendowana średnio wczesna odmiana Bohan. Wyróżnia się wysokością plonu, zawartością suchej masy i brixu. Uwagę zwracała też nowa odmiana Manolo.Marchew premium
Podczas gdy na wielu plantacjach marchwi i pietruszki panoszy się mączniak prawdziwy, tutaj nać niezwykle wyrośnięta, nieskazitelna, ani śladu mączniaka czy alternariozy. Tu każdy kombajn miałby za co chwytać podczas zbioru. Szczególnie mocne ulistnienie wytworzyła odmiana Blanes – średnio wczesna w typie Berlikumer. Jest przeznaczona do przetwórstwa na surówki, soki i do mrożenia. W warunkach zimnej wiosny dobrze sprawdza się Komarno (typ Flakkee), gdyż nie jarowizuje. Na rynek warzyw świeżych jest polecana wczesna – 104-dniowa odmiana Bermuda, tutaj z nasion jakości BMox.Wyróżniająca się cebula
– Stawiam na Sedonę – mówił Jakub Sobecki, przedstawiający cebulowy asortyment firmy. To kulista odmiana 110-dniowa, przechowująca się do końca lutego. Późniejsza – 125-dniowa odmiana Hytune łączy cechy Rijnsburgerów i odmian z Południa Europy. Przechowuje się do końca marca. Wszyscy wiedzą, że trzeba wystrzegać się monokultury, ale często nie da się inaczej. W tej sytuacji warto wybrać odmianę Hysky z dużą tolerancją na Fusarium i doskonałym – do połowy czerwca – przechowywaniem. Bardzo długo przechowuje się również odmiana mająca przechowywanie w nazwie – Hystore. Na poletkach nie zabrakło też odmiany wiodącej w Holandii – Hypark. Wyjątkowo ciemne łuski prezentowały cebule czerwone – Red Baron znana od lat i nowa – Red Lady. Były też białe skrzydła, czyli odmiana o białej łusce – White Wing.Rekordy popularności…
…biła ostatnio pietruszka w cenie złota – żartowano. Na poletkach zaprezentowano pierwszą na rynku mieszańcową odmianę Arctica oraz znane wszystkim Arat i Eagle . Tutaj wysiewane w technologii BMox. Obok rósł pasternak, często „robiący za pietruszkę” odmiany Palace.Przeczytaj również
Gospodarze spotkania – Henryk i Robert Piotrowscy.
Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.
Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.
Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.
Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.
Od lewej: Grzegorz Pastuszka i Jakub Sobecki z firmy Bejo.
Ireneusz Ruciński (Bejo).
Paweł Glanowski (Bejo).
Łukasz Basiak (Agraplant).
Maciej Wita (BASF).
Piotr Smolarek (Timac Agro).
Marchew i pietruszka.