Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Warzywa>

Wojnowice – wyspa jakości warzyw gruntowych

Podczas gdy na wielu plantacjach w tym sezonie jakość warzyw, a szczególnie cebuli pozostawia wiele do życzenia, tu w Wojnowicach w gospodarstwie rodziny Piotrowskich odmiany firmy Bejo zadziwiają jakością.

Katarzyna Wójcik23 sierpnia 2019, 11:20
Nic w tym dziwnego, bo dobre odmiany, dobrzy gospodarze i poletka pod opieką najlepszych fachowców począwszy od nawożenia do ochrony. Henryk (ojciec) i Robert Piotrowscy gospodarują wspólnie na 160 ha, z których ponad połowę zajmują warzywa: cebula – 30 ha, tyle samo marchwi oraz po 10 ha pasternaku, pora i buraka ćwikłowego. Na potrzeby spotkania firmy Bejo gospodarze przeznaczyli 15 ha.

Ćwikłowa jakość

Asortyment odmian buraka ćwikłowego przedstawił Paweł Glanowski. Była stara, ale ceniona odmiana Bikores, przechowująca się do maja, podobnie jak Pablo i Bettollo. Do przetwórstwa jest rekomendowana średnio wczesna odmiana Bohan. Wyróżnia się wysokością plonu, zawartością suchej masy i brixu. Uwagę zwracała też nowa odmiana Manolo.

Marchew premium

Podczas gdy na wielu plantacjach marchwi i pietruszki panoszy się mączniak prawdziwy, tutaj nać niezwykle wyrośnięta, nieskazitelna, ani śladu mączniaka czy alternariozy. Tu każdy kombajn miałby za co chwytać podczas zbioru. Szczególnie mocne ulistnienie wytworzyła odmiana Blanes – średnio wczesna w typie Berlikumer. Jest przeznaczona do przetwórstwa na surówki, soki i do mrożenia. W warunkach zimnej wiosny dobrze sprawdza się Komarno (typ Flakkee), gdyż nie jarowizuje. Na rynek warzyw świeżych jest polecana wczesna – 104-dniowa odmiana Bermuda, tutaj z nasion jakości BMox.

– Nasiona przygotowane w tej technologii, gwarantującej doskonałe wyrównanie warto wykorzystywać również w marchwi przeznaczonej do przechowywania – przekonywał Ireneusz Ruciński. Wyrównaną barwą kory i rdzenia cechuje się odmiana przemysłowa w typie Komarno – Farah.

Wyróżniająca się cebula

– Stawiam na Sedonę – mówił Jakub Sobecki, przedstawiający cebulowy asortyment firmy. To kulista odmiana 110-dniowa, przechowująca się do końca lutego. Późniejsza – 125-dniowa odmiana Hytune łączy cechy Rijnsburgerów i odmian z Południa Europy. Przechowuje się do końca marca. Wszyscy wiedzą, że trzeba wystrzegać się monokultury, ale często nie da się inaczej. W tej sytuacji warto wybrać odmianę Hysky z dużą tolerancją na Fusarium i doskonałym – do połowy czerwca –  przechowywaniem. Bardzo długo przechowuje się również odmiana mająca przechowywanie w nazwie – Hystore. Na poletkach nie zabrakło też odmiany wiodącej w Holandii – Hypark. Wyjątkowo ciemne łuski prezentowały cebule czerwone – Red Baron znana od lat i nowa – Red Lady. Były też białe skrzydła, czyli odmiana o białej łusce – White Wing.

Rekordy popularności…

…biła ostatnio pietruszka w cenie złota – żartowano. Na poletkach zaprezentowano pierwszą na rynku mieszańcową odmianę Arctica oraz znane wszystkim Arat i Eagle . Tutaj wysiewane w technologii BMox. Obok rósł pasternak, często „robiący za pietruszkę” odmiany Palace.



1 z 12
Gospodarze spotkania – Henryk i Robert Piotrowscy.

Gospodarze spotkania – Henryk i Robert Piotrowscy.

2 z 12
Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.

Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.

3 z 12
Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.

Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.

4 z 12
Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.

Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.

5 z 12
Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.

Producenci warzyw licznie przybyli na spotkanie w Wojnowicach.

6 z 12
Od lewej: Grzegorz Pastuszka i Jakub Sobecki z firmy Bejo.

Od lewej: Grzegorz Pastuszka i Jakub Sobecki z firmy Bejo.

7 z 12
Ireneusz Ruciński (Bejo).

Ireneusz Ruciński (Bejo).

8 z 12
Paweł Glanowski (Bejo).

Paweł Glanowski (Bejo).

9 z 12
Łukasz Basiak (Agraplant).

Łukasz Basiak (Agraplant).

10 z 12
Maciej Wita (BASF).

Maciej Wita (BASF).

11 z 12
Piotr Smolarek (Timac Agro).

Piotr Smolarek (Timac Agro).

12 z 12
Marchew i pietruszka.

Marchew i pietruszka.

Picture of the author
Autor Artykułu:Katarzyna Wójcik
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)