🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

BNP Paribas nie będzie wspierał producentów soi i wołowiny niszczących Amazonię

16.02.2021

Drukuj

BNP Paribas nie będzie wspierał producentów soi i wołowiny niszczących Amazonię

r e k l a m a

Bank BNP Paribas, jak podaje Reuters, wczoraj (15.02.2021) zobowiązał się, że zrezygnuje z finansowania firm, które mają coś wspólnego z produkcją, sprzedażą czy kupnem soi oraz wołowiny, które są produkowane w Brazylii na terenach, które są często nielegalnie wylesiane, aby tworzyć pola uprawne i pastwiska dla bydła. Zachęca również swoich klientów, aby nie handlowali z producentami w Cerrado, którzy zajmują się hodowlą bydła oraz uprawą soi. To region, obejmujący 20% Brazylii, który jest stale niszczony na potrzeby rolników. Bank zobowiązał się do współpracy jedynie z tymi, którzy przyjmą strategię zerowego wylesiania od 2025 r. 

– Instytucje finansowe mające kontakt z sektorem rolnym w Brazylii muszą przyczynić się do walki z wylesianiem. Tak jest w przypadku BNP Paribas – podał BNP Paribas.  


Dlaczego akurat soja i wołowina?


Jak twierdzą przedstawiciele banku soja i wołowina to dwa z największych czynników przyczyniających się do globalnego wylesiania. Wzrost liczby ludności i szybko rozwijające się klasy średnie w krajach takich jak Chiny spowodowały zwiększenie popytu na paszę dla zwierząt oraz spożycie mięsa. Naukowcy z kolei ostrzegają, że las Amazonii (obejmuje 9 krajów) znika w oczach. Tylko w zeszłym roku wylesiono teren wielkości Izraela. Niedługo zniknie z mapy świata. Połowa brazylijskiego Cerrado została już wylesiona i jest najbardziej zagrożonym ekosystemem na świecie. 

r e k l a m a


KE akceptuje tą sytuację? 


Warto pamiętać jednocześnie o tym, że wznowiono negocjacje pomiędzy krajami z bloku Mercosur (m.in. Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Paragwaj, Wenezuela) i UE, a tym samym na europejski rynek trafi ponad 350 tys. ton wołowiny pochodzącej właśnie z tych krajów. Najwidoczniej KE nie przeszkadza import mięsa wyprodukowanego z brakiem poszanowania przyrody.

Od europejskich rolników wymaga się „zielonego” podejścia, a na rynek tymczasem trafi tania wołowina i soja wyprodukowana właśnie w taki sposób… Oprócz niszczenia amazońskich lasów, również wiele do życzenia ma jakość tego mięsa, bowiem standardy i zakazy stosowania wielu pestycydów tam nie sięgają. Podejście do tej sprawy KE jest kompletnie niejasne i brak w nim spójności. 

dkol


Widziałeś już nasze video "Simental mięsny, limousine i angus na Opolszczyźnie: co się teraz opłaca?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła: tak działa wolny rynek

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody