Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Choroby mogą zaatakować jesienią

24.10.2017

Drukuj

Choroby mogą zaatakować jesienią

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

W praktyce jesienią w uprawie zbóż możemy przeciwdziałać obecności takich chorób, jak: zgorzel siewek (tylko zaprawy nasienne), mączniak, septorioza paskowana liści pszenicy, plamistość siatkowa jęczmienia, a w przypadku długiej, ciepłej i słonecznej jesieni także rdzy na wszystkich gatunkach zbóż. 

Jeśli jesień byłaby ciepła, a w tym roku jak na razie raczej jest chłodna i mokra, istnieje możliwość porażenia chorobami podstawy źdźbła (fuzaryjna zgorzel oraz łamliwość źdźbła). Chorobom tym wystarcza do rozwoju temperatura niespadająca w nocy poniżej 0°C. Łamliwości sprzyja duża wilgotność powietrza, natomiast fuzarioza atakuje wszystkie zboża przy nieco wyższych niż łamliwość temperaturach. 

– W intensywnej technologii uprawy pszenicy, przy jesieni trwającej do grudnia lub stycznia zabieg fungicydowy powinien stać się normą. Do takich zabiegów dobrze sprawdzają się mieszaniny substancji z grupy triazoli, np. cyprokonazol, epoksykonazol, propikonazol, protiokonazol, tebukonazol z substancją silnie mączniakobójczą, taką jak np. cyflufenamid, fenpropidyna, fenpropimorf, metrafenon czy proquinazid – twierdzi dr Zuzanna Sawinska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Triazole wymagają powyżej 10°C

W przypadku triazoli pamiętać należy, że zalecane jest opryskiwanie w temperaturach powyżej 10°C. Ważne jest, aby przed wykonaniem zabiegu dokładnie zlustrować plantację w celu określenia poziomu infekcji i dobrania dawki preparatu. Zabiegi fungicydowe jesienią można wykonać, gdy zboża wykształcą 3–5 liści. Im bogatsze ulistnienie, tym presja chorób większa. Próg ekonomicznej szkodliwości dla mączniaka w tej fazie rozwojowej wynosi 50–70% roślin z objawami porażenia, dla septoriozy paskowanej liści jest to  30–50%.

Widziałeś już nasze video "V Forum Rolników i Agrobiznesu: Prof. Zuzanna Sawinska odpowiada na pytania z czatu"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Kontrowersyjna ustawa zablokuje inwestycje na wsi? Teraz wszystko w rękach Senatu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody