Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Czy późna pszenica przezimuje?

06.12.2017

Drukuj

Czy późna pszenica przezimuje?

Artykuł dostępny

Przede wszystkim należy pamiętać, że nawet jeśli pszenica tak późno siana wzejdzie, to w spoczynek zimowy wejdą one w fazie szpilki lub maksymalnie jednego liścia. Trzeba się jednak liczyć z tym, że pszenica może także w ogóle nie powschodzić, a rośliny pojawią się dopiero wiosną. Spotkaliśmy się już z przypadkami, że na puste pole bez roślin spadł śnieg, a wiosną po jego stopnieniu na polu ukazywały się rzędy roślin.

Najbezpieczniejsza faza

r e k l a m a

Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepsza faza późnej pszenicy pod kątem zimowania to 1–3 liście (BBCH 11–13). Wynika to z faktu, że na tym etapie rozwoju młode rośliny odżywiają się substancjami zapasowymi z ziarniaka. Wytwarzające się wtedy korzenie nie przejmują jeszcze funkcji pobierania składników i dopiero po fazie 3 liści – wtedy możemy już mówić o początku krzewienia – rośliny zaczynają korzystać ze składników glebowych.

Nie można jednoznacznie określić jak wielki mróz są w stanie wytrzymać młode rośliny. Wiele zależy od warunków: wilgotności gleby (im wilgotniejsza tym szybciej się wychładza), jej zagęszczenia (im bardziej zagęszczona tym trudniej mróz „wchodzi” w glebę), od stanu odżywienia roślin, od tempa spadku temperatury i zahartowania roślin oraz od obecności okrywy śnieżnej. Zakładając najlepszy scenariusz, że temperatura spada równomiernie, a mróz przychodzi przed opadami śniegu to rośliny są w stanie wytrzymać spadki temperatury około –20°C. Gorzej już będzie w sytuacji, kiedy naprzemiennie będzie występować mróz i dodatnia temperatura i rośliny wznowią wegetację. Wtedy łatwo o nieodwracalne rozhartowanie roślin i o ich wymarzanie. Przyjmuje się jednak, że ponowne ruszenie wegetacji następuje, kiedy średnia dobowa temperatura przez kilka dni wynosi przynajmniej +5°C.

Poprawa zimotrwałości?

Roślinom wchodzącym w stan spoczynku w fazie 1–3 liści nie za bardzo można już pomóc jeśli chodzi o poprawę zimotrwałości. Jeśli zboże byłoby siane w optymalnym terminie to jesienią można mu jeszcze podać mikroelementy, które zwiększą zawartość składników w soku komórkowym i tym samym podniosą odporność roślin na niskie temperatury (np. mangan, miedź czy molibden) lub biostymulatory.

jd, fot. Daleszyński

Polecane dla Ciebie:

article icon

XX Dzień kukurydzy w Łosiowie. Jak radzić sobie w czasie suszy?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody