Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Czy późna pszenica przezimuje?

06.12.2017

Drukuj

Czy późna pszenica przezimuje?

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Przede wszystkim należy pamiętać, że nawet jeśli pszenica tak późno siana wzejdzie, to w spoczynek zimowy wejdą one w fazie szpilki lub maksymalnie jednego liścia. Trzeba się jednak liczyć z tym, że pszenica może także w ogóle nie powschodzić, a rośliny pojawią się dopiero wiosną. Spotkaliśmy się już z przypadkami, że na puste pole bez roślin spadł śnieg, a wiosną po jego stopnieniu na polu ukazywały się rzędy roślin.

Najbezpieczniejsza faza

Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepsza faza późnej pszenicy pod kątem zimowania to 1–3 liście (BBCH 11–13). Wynika to z faktu, że na tym etapie rozwoju młode rośliny odżywiają się substancjami zapasowymi z ziarniaka. Wytwarzające się wtedy korzenie nie przejmują jeszcze funkcji pobierania składników i dopiero po fazie 3 liści – wtedy możemy już mówić o początku krzewienia – rośliny zaczynają korzystać ze składników glebowych.

Nie można jednoznacznie określić jak wielki mróz są w stanie wytrzymać młode rośliny. Wiele zależy od warunków: wilgotności gleby (im wilgotniejsza tym szybciej się wychładza), jej zagęszczenia (im bardziej zagęszczona tym trudniej mróz „wchodzi” w glebę), od stanu odżywienia roślin, od tempa spadku temperatury i zahartowania roślin oraz od obecności okrywy śnieżnej. Zakładając najlepszy scenariusz, że temperatura spada równomiernie, a mróz przychodzi przed opadami śniegu to rośliny są w stanie wytrzymać spadki temperatury około –20°C. Gorzej już będzie w sytuacji, kiedy naprzemiennie będzie występować mróz i dodatnia temperatura i rośliny wznowią wegetację. Wtedy łatwo o nieodwracalne rozhartowanie roślin i o ich wymarzanie. Przyjmuje się jednak, że ponowne ruszenie wegetacji następuje, kiedy średnia dobowa temperatura przez kilka dni wynosi przynajmniej +5°C.

Poprawa zimotrwałości?

Roślinom wchodzącym w stan spoczynku w fazie 1–3 liści nie za bardzo można już pomóc jeśli chodzi o poprawę zimotrwałości. Jeśli zboże byłoby siane w optymalnym terminie to jesienią można mu jeszcze podać mikroelementy, które zwiększą zawartość składników w soku komórkowym i tym samym podniosą odporność roślin na niskie temperatury (np. mangan, miedź czy molibden) lub biostymulatory.

jd, fot. Daleszyński

Widziałeś już nasze video "Wiktor Szmulewicz: rolnikom trzeba pomóc utrzymać płynność finansową!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Zapłacone baloty nie dojechały do rolnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody