Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Zboża>

Jakość ziarna zaczyna się na polu

Ruszyła nasza Giełda Rzepaczano-Zbożowa, podczas której dyskutujemy o jakości surowca i możliwości jego zbytu po jak najlepszych cenach. Spotkanie otworzył i prowadzi redaktor naczelny top agrar Polska – Karol Bujoczek.

dr Maria Walerowska28 maja 2019, 11:58
Dla młynarzy najważniejsze są pszenica i żyto. Jak z ziarna zrobić jak najlepszą mąkę? – to robota młynarza. Jednak jakość ziarna jest punktem wyjścia. Dlatego na barkach rolników spoczywa największa odpowiedzialność za jego jakość.

– Co rozumiemy pod pojęciem jakości? Coraz większą rolę odgrywa jakość zdrowotna – ma być m.in. zaostrzony próg zawartości sporyszu w ziarnie. Jakie substancje skażające wg przepisów są kontrolowane w ziarnie zbóż, przetworach zbożowych czy paszach. Nadal wprowadzane są dalsze wymagania, jak np. dotyczące zawartości mikroplastiku czy pochodnych DON – podkreślała Jadwiga Rothkaehl ze Stowarzyszenia Młynarzy RP. To na rolniku spoczywa odpowiedzialność za jakość wprowadzanego na rynek ziarna, ale – co warto wiedzieć – nie ma on obowiązku badania każdej partii ziarna kierowanej na rynek.

Dla jakości ziarna bardzo ważny jest także sposób przechowywania ziarna, bo niekiedy przechowywane jest przed sprzedażą czy przerobem przez kilkanaście miesięcy lub więcej. Jeśli rolnik przechowuje je przed sprzedażą, to on ponosi odpowiedzialność za jego jakość. Temperatura ziarna podczas powinna przechowywania powinna wynosić 15 °C o wilgotności poniżej 15% i musi być wolne od szkodników i czyste. Tutaj ważną rolę odgrywa także typ i wyposażenie techniczne magazynu.

– Wartość technologiczna ziarna to przydatność dla końcowego użytkownika danego produktu. Wymagania jakościowe można podzielić na zdrowotne i technologiczne. Jeśli celem jest dobra przydatność ziarna dla przemysłu piekarniczego, liczba opadania nie powinna być niższa niż 250, bo wtedy mamy gwarancję jakości. Liczba opadania poniżej 150 oznacza, że ziarno oddycha i wydziela ciepło oraz wodę. Gęstość w stanie zsypowym to kolejny parametr, który jest wyróżnikiem jakości ziarna – powinna ona wynosić powyżej 70 – podkreślała Jadwiga Rothkaehl. W naszym kraju wykorzystanie ziarna pszenicy na cele konsumpcyjne jest dominujące i stanowi ok. 60-65%. Na cele paszowe ok. 15-20%, a na przemysłowe – ok. 10%.

Pamiętajmy, że bardzo ważny jest wybór odmiany. Genetyka wpływa w 40% na jakość ziarna, a środowisko i działania agrotechniczne w ok. 60%. Warto także zwrócić uwagę, że coraz większe zapotrzebowanie jest także na ziarno żyta, produkcja jego waha się od 2 do 3,7 mln t, a pszenicy 7,1 do 11,7 mln t. mwal


1 z 15
Redaktor naczelny "top agrar Polska" Karol Bujoczek podczas otwarcia Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.

Redaktor naczelny "top agrar Polska" Karol Bujoczek podczas otwarcia Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.

2 z 15
Jadwiga Rothkaehl, Stowarzyszenie Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej.

Jadwiga Rothkaehl, Stowarzyszenie Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej.

3 z 15
Licznie zgromadzeni uczestnicy naszej Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.

Licznie zgromadzeni uczestnicy naszej Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.

4 z 15
Licznie zgromadzeni uczestnicy naszej Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.

Licznie zgromadzeni uczestnicy naszej Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.

5 z 15
Licznie zgromadzeni uczestnicy naszej Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.

Licznie zgromadzeni uczestnicy naszej Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.

6 z 15
Podczas Giełdy rzepaczano-zbożowej odbyła się debata na temat sytuacji na rynku zbóż i rzepaku.

Podczas Giełdy rzepaczano-zbożowej odbyła się debata na temat sytuacji na rynku zbóż i rzepaku.

7 z 15
Przebieg debaty moderował redaktor naczelny "top agrar Polska" Karol Bujoczek.

Przebieg debaty moderował redaktor naczelny "top agrar Polska" Karol Bujoczek.

8 z 15
Podczas naszej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej wielu znamienitych ekspertów dyskutowało nt. sytuacji na rynku zbóż.

Podczas naszej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej wielu znamienitych ekspertów dyskutowało nt. sytuacji na rynku zbóż.

9 z 15
Nasza Giełda Rzepaczano-Zbożowa to doskonała okazja by poznać prognozy dla rynku zbóż i rzepaku na nadchodzący sezon.

Nasza Giełda Rzepaczano-Zbożowa to doskonała okazja by poznać prognozy dla rynku zbóż i rzepaku na nadchodzący sezon.

10 z 15
Podczas naszej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej wielu znamienitych ekspertów dyskutowało nt. sytuacji na rynku zbóż.

Podczas naszej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej wielu znamienitych ekspertów dyskutowało nt. sytuacji na rynku zbóż.

11 z 15
O perspektywach dla europejskiego i światowego rynku zbóż mówił podczas naszej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej Jan Peters, niezależny ekspert rynkowy AgrarFax.

O perspektywach dla europejskiego i światowego rynku zbóż mówił podczas naszej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej Jan Peters, niezależny ekspert rynkowy AgrarFax.

12 z 15
Podczas Giełdy rzepaczano-zbożowej odbyła się debata na temat sytuacji na rynku zbóż i rzepaku.

Podczas Giełdy rzepaczano-zbożowej odbyła się debata na temat sytuacji na rynku zbóż i rzepaku.

13 z 15
Nasza Giełda Rzepaczano-Zbożowa to doskonała okazja do wymiany spostrzeżeń nt. przyszłości rynku zbóż oraz rzepaku.

Nasza Giełda Rzepaczano-Zbożowa to doskonała okazja do wymiany spostrzeżeń nt. przyszłości rynku zbóż oraz rzepaku.

14 z 15
Nasza Giełda Rzepaczano-Zbożowa to doskonała okazja by poznać prognozy dla rynku zbóż i rzepaku na nadchodzący sezon.

Nasza Giełda Rzepaczano-Zbożowa to doskonała okazja by poznać prognozy dla rynku zbóż i rzepaku na nadchodzący sezon.

15 z 15
Licznie zgromadzeni goście mieli okazję poznać prognozy dot. rynku zbóż i rzepaku na nadchodzący sezon.

Licznie zgromadzeni goście mieli okazję poznać prognozy dot. rynku zbóż i rzepaku na nadchodzący sezon.

Picture of the author
Autor Artykułu:dr Maria Walerowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)