Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jakość ziarna zaczyna się na polu

28.05.2019

Drukuj

Jakość ziarna zaczyna się na polu

Artykuł dostępny

Dla młynarzy najważniejsze są pszenica i żyto. Jak z ziarna zrobić jak najlepszą mąkę? – to robota młynarza. Jednak jakość ziarna jest punktem wyjścia. Dlatego na barkach rolników spoczywa największa odpowiedzialność za jego jakość.

r e k l a m a

– Co rozumiemy pod pojęciem jakości? Coraz większą rolę odgrywa jakość zdrowotna – ma być m.in. zaostrzony próg zawartości sporyszu w ziarnie. Jakie substancje skażające wg przepisów są kontrolowane w ziarnie zbóż, przetworach zbożowych czy paszach. Nadal wprowadzane są dalsze wymagania, jak np. dotyczące zawartości mikroplastiku czy pochodnych DON – podkreślała Jadwiga Rothkaehl ze Stowarzyszenia Młynarzy RP. To na rolniku spoczywa odpowiedzialność za jakość wprowadzanego na rynek ziarna, ale – co warto wiedzieć – nie ma on obowiązku badania każdej partii ziarna kierowanej na rynek.

Dla jakości ziarna bardzo ważny jest także sposób przechowywania ziarna, bo niekiedy przechowywane jest przed sprzedażą czy przerobem przez kilkanaście miesięcy lub więcej. Jeśli rolnik przechowuje je przed sprzedażą, to on ponosi odpowiedzialność za jego jakość. Temperatura ziarna podczas powinna przechowywania powinna wynosić 15 °C o wilgotności poniżej 15% i musi być wolne od szkodników i czyste. Tutaj ważną rolę odgrywa także typ i wyposażenie techniczne magazynu.

Polecany artykuł

Żniwa 2019: Kombajny ruszyły w pole, ceny zbóż niskie

– Wartość technologiczna ziarna to przydatność dla końcowego użytkownika danego produktu. Wymagania jakościowe można podzielić na zdrowotne i technologiczne. Jeśli celem jest dobra przydatność ziarna dla przemysłu piekarniczego, liczba opadania nie powinna być niższa niż 250, bo wtedy mamy gwarancję jakości. Liczba opadania poniżej 150 oznacza, że ziarno oddycha i wydziela ciepło oraz wodę. Gęstość w stanie zsypowym to kolejny parametr, który jest wyróżnikiem jakości ziarna – powinna ona wynosić powyżej 70 – podkreślała Jadwiga Rothkaehl. W naszym kraju wykorzystanie ziarna pszenicy na cele konsumpcyjne jest dominujące i stanowi ok. 60-65%. Na cele paszowe ok. 15-20%, a na przemysłowe – ok. 10%.

Pamiętajmy, że bardzo ważny jest wybór odmiany. Genetyka wpływa w 40% na jakość ziarna, a środowisko i działania agrotechniczne w ok. 60%. Warto także zwrócić uwagę, że coraz większe zapotrzebowanie jest także na ziarno żyta, produkcja jego waha się od 2 do 3,7 mln t, a pszenicy 7,1 do 11,7 mln t. mwal

Polecane dla Ciebie:

article icon

Żniwa 2019: Rosną ceny skupu rzepaku pod wpływem informacji z rynku

Czytaj

Zobacz wideo

Ogólnopolska Giełda Rzepaczano-Zbożowa w Trzebawiu k. Stęszewa

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Redaktor naczelny "top agrar Polska" Karol Bujoczek podczas otwarcia Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.
Jadwiga Rothkaehl, Stowarzyszenie Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej.
Licznie zgromadzeni uczestnicy naszej Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.
Licznie zgromadzeni uczestnicy naszej Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.
Licznie zgromadzeni uczestnicy naszej Ogólnopolskiej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej.
Podczas Giełdy rzepaczano-zbożowej odbyła się debata na temat sytuacji na rynku zbóż i rzepaku.
Przebieg debaty moderował redaktor naczelny "top agrar Polska" Karol Bujoczek.
Podczas naszej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej wielu znamienitych ekspertów dyskutowało nt. sytuacji na rynku zbóż.
Nasza Giełda Rzepaczano-Zbożowa to doskonała okazja by poznać prognozy dla rynku zbóż i rzepaku na nadchodzący sezon.
Podczas naszej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej wielu znamienitych ekspertów dyskutowało nt. sytuacji na rynku zbóż.
O perspektywach dla europejskiego i światowego rynku zbóż mówił podczas naszej Giełdy Rzepaczano-Zbożowej Jan Peters, niezależny ekspert rynkowy AgrarFax.
Podczas Giełdy rzepaczano-zbożowej odbyła się debata na temat sytuacji na rynku zbóż i rzepaku.
Nasza Giełda Rzepaczano-Zbożowa to doskonała okazja do wymiany spostrzeżeń nt. przyszłości rynku zbóż oraz rzepaku.
Nasza Giełda Rzepaczano-Zbożowa to doskonała okazja by poznać prognozy dla rynku zbóż i rzepaku na nadchodzący sezon.
Licznie zgromadzeni goście mieli okazję poznać prognozy dot. rynku zbóż i rzepaku na nadchodzący sezon.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii