Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Zboża>

Jare zboże także musi być dobrze zaprawione

Obrazek

Często zboża jare są traktowane po macoszemu. Słabiej się je nawozi, mniej intensywnie chroni w okresie wegetacji. Z jednej strony maja mniejszy potencjał plonotwórczy niż oziminy. Jednak takie zapatrywanie na ich możliwości nie powinno skłaniać do rezygnacji z najważniejszego zabiegu, jakim jest zaprawianie.

Tomasz Czubiński21 lutego 2018, 10:57
Choroby odnasienne, takie jak głownie i śniecie oraz zgorzele siewek potrafią całkowicie zniwelować plon z zarażonej rośliny. W przypadku zgorzeli siewek roślina całkowicie zamrze lub będzie tak licha, że nie warto będzie w nią inwestować, a głownie i śniecie działają jeszcze bardziej perfidnie.

Choroby te rozwijają się potajemnie w czasie wegetacji. Roślina przez to pobiera normalnie składniki pokarmowe, wodę oraz konkuruje o światło. Co z tego, gdy pod koniec wegetacji okazuje się, ze zamiast ziarna w kłosie są czarne skupiska zarodników, które podczas omłotu lub krótko przed żniwami rozsypują się porażając ziarno do przyszłorocznych siewów.

O chorobach zwalczanych zaprawami nasiennymi i zaleceniach dawkowania piszemy w marcowym wydaniu „top agrar Polska” od str. 94. Zapraszamy do lektury!



Picture of the author
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)