Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Kto żyw rusza w pole!

21.09.2017

Drukuj

Kto żyw rusza w pole!

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Na całe szczęście jest jeszcze szansa na terminowy siew pszenicy, z jęczmieniem kończy się okno czasowe. Ważne jest jednak teraz, żeby nie popełnić błędów z uprawą gleby, bo jeśli przeprowadzimy uprawę na siłę – w zbyt mokrych warunkach – konsekwencje mogą być odczuwalne przez cały sezon wegetacyjny. Z jednej strony zniszczymy strukturę gleby, z drugiej na pewno mogą pojawić się problemy ze wschodami.

W zależności od rejonu kraju, można zaobserwować wymuszone uproszczenia uprawowe, spowodowane brakiem odpowiednio długiego okna czasowego, a nawet częściową rezygnację z uprawy gleby. Ceną, którą przyjdzie za to zapłacić (poza gorszą strukturą gleby pod zasiewy), będzie problem masowych wschodów samosiewów w uprawie następczej, które na pewno będą silnie konkurować o wodę, składniki pokarmowe z właściwą uprawą.

Wypłukane składniki pokarmowe

Nadmiar wody w lecie i na początku jesieni spowodował wypłukanie niektórych składników pokarmowych, szczególnie na glebach lekkich. Utrudnione jest także ich pobieranie z powodu złej struktury gleby (zniszczonej przez ulewy lub uprawę zbyt mokrej roli) oraz zalegające resztki pożniwne. Bardzo wiele w tej sytuacji zależeć będzie od przedplonu obecnej uprawy.
Wprawdzie zboża ozime mają stosunkowo nieduże wymagania w składniki pokarmowe jesienią, ale po tak mokrym lecie będzie trzeba się szczególnie o to zatroszczyć, aby im ich nie zabrakło na starcie. Przykładowo jęczmień potrzebuje jesienią 20–30 kg/ha N a pszenica ok. 15–25 kg/ha N. Podobnie inne makro- i mikroskładniki. Są one niezbędne do prawidłowego rozwoju, będą szczególnie ważne od fazy BBCH 13 (trzeciego liścia), gdy kończą się zapasy w ziarniaku i konieczne jest odżywianie z gleby. Wiele zależy od przedplonu.

r e k l a m a

– Jeśli był nim rzepak, które w wielu rejonach dały mniejszy plon niż oczekiwany, tam wypłukanie azotu ma mniejsze znaczenie, bo jego pula nie została wyczerpana. Tutaj nawet wypłukanie 50% dostępnego azotu powinno pozostawić wystarczającą dawkę na rozkład słomy i jesienny rozwój zbóż – mówi Leszek Dryjański z N.U. Agrar.
Bardziej krytyczna sytuacja pojawia się przy przedplonie zbożowym, gdzie mimo wszystko plony pozytywnie zaskoczyły. W tym przypadku można założyć wyczerpanie z gleby azotu, ponieważ nawożenie w wielu miejscach było na poziomie niższym niż uzyskane wyniki. Pojawia się także problem słomy. Utrudnienia w zbiorze oznaczały gorszą jakość samego koszenia. Większa ilość nierozdrobnionej zielonej masy, jej słabe (lub brak) wymieszanie z glebą – to czające się kłopoty. Na rozkład resztek pożniwnych będzie potrzeba więcej azotu niż normalnie (pod warunkiem uregulowanego pH gleby, w przeciwnym przypadku sam azot nie pomoże).

– Istnieje spore ryzyko, że zasobność stanowiska spadnie chwilowo do agrotechnicznego zera. W tej sytuacji nawet 15–30 kg/ha N potrzebnego na rozwój jesienny może nie być dostępne dla wcześnie zasianych zbóż i konieczne stanie się jego uzupełnienie formą mineralną. Aby nie utrudnić późniejszego hartowania roślin najlepiej zastosować formę amonową lub amidową – radzi Leszek Dryjański.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rośnie popyt na jęczmień paszowy i pszenicę durum we Francji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody