StoryEditor

Magnez i siarka ważne dla zbóż

Siarka i magnez to niezbędne składniki potrzebne zbożom do prawidłowego wzrostu. Pobierane są one w tej samej stosunkowo dużej ilości, dlatego nie może ich brakować roślinom.
08.03.2016., 09:03h

Aby wykorzystać potencjał rośliny i dostarczony azot do gleby roślinom należy podać siarkę. Efektywna dawka S w zbożach wynosi 15-25 kg/ha i powinniśmy ją podać w formie nawozów łatwo przyswajalnych. Nawożenie siarką wpływa na lepsze pobieranie i przyswajanie azotu co gwarantuje wzrost plonu i jego jakości. Siarka jest podstawowym budulcem aminokwasów zawierających ten pierwiastek (np. m.in. cysteina, metionina). Niedobór lub brak białek z tymi aminokwasami ma wpływ na ogólną zawartość białka w ziarnie. Magnez jest m.in. składnikiem chlorofilu zatem jego niedobór skutkuje zaburzeniem procesu fotosyntezy, co bezpośrednio przekłada się na plon. Oba składniki możemy podać wiosną jednocześnie w postaci granulowanego siarczanu magnezu. Można to zrobić już w fazie BBCH 25-29, jednak należy pamiętać, że rośliny powinny być suche. W ten sposób nie poparzy się liści. Podając siarkę jednocześnie wprowadzamy odpowiednią ilość magnezu. Późniejsze ewentualne zasilenie siarką i magnezem przeprowadza się dolistnie także np. siarczanem magnezu.

Pobranie składników przez zboża na wyprodukowanie 1 tony ziarna wraz ze słomą (kg):

  • azot (N) – 23
  • fosfor (P) – 10
  • potas (K) – 20
  • magnez (Mg) – 4
  • siarka (S) – 4

jd, fot. Daleszyński

Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 07:38