Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Zboża>

Pamiętaj o mikroelementach

Obrazek

Chłodna aura nie sprzyja wykonywaniu zabiegów ochrony roślin czy nawożeniu nalistnemu. Kiedy jednak temperatura wzrośnie warto pamiętać o mikroelementach.

Jacek Daleszyński24 kwietnia 2017, 09:14

W zbożach najważniejszymi mikroelementami są miedź, mangan, molibden. Zboża ozime pobierają 60–80 g/ha miedzi, w zależności od plonu ziarna. Pierwiastek ten można wiosną podać nawet 2–3 krotnie (firmy oferujące nawozy dolistne mają różne zalecenia od jednego do trzech zabiegów, różne są także zalecane dawki pierwiastka w jednym zabiegu – nawet do 160 g/ha).

Do dyspozycji jest siarczan miedzi, który jest tańszy, ale trudniej przyswajalny niż chelat miedzi. Dlatego jego dawki w przeliczeniu na ilość składnika muszą być wyższe niż chelatu i wynoszą 0,5–1 kg/ha. Jednorazowe dawki np. 14% chelatów miedzi to 0,1–0,2 l/ha (jednorazowo 14–28 g/ha miedzi).

Miedź na obecnym etapie rozwoju zbóż można podawać w fazie strzelania w źdźbło (jeśli późno siane nie skończyło się jeszcze krzewić to pierwiastek również można zastosować). Lepiej nie stosować żadnych mikroelementów w fazie początku strzelania w źdźbło (BBCH 30). Roślina wtedy prowadzi bardzo intensywną gospodarkę hormonalną, a dodatkowe składniki mogłyby ją zakłócić.

Mangan jest składnikiem pobieranym w ilości 600–900 g/ha. Objawy jego niedoboru to przede wszystkim chlorozy liści pomiędzy nerwami. Pierwiastek ten podaje się w tym samym terminie, co miedź. Chelat manganu 13-proc. stosuje się w dawce 0,6–1,2 l/ha.

Molibden to składnik pobierany w małych ilościach: 5–10 g/ha. Odpowiada jednak np. za przemiany azotu w glebie. Podawać go można roślinom już jesienią od początku fazy krzewienia i wiosną do fazy strzelania w źdźbło. Jego ilości są wystarczające w większości produktów wieloskładnikowych.

Bor to składnik pobierany przez zboża w ilości 40–60 g/ha. Najlepiej podawać go w fazie strzelania w źdźbło i liścia flagowego w produktach wieloskładnikowych w ilości 10–15 g/ha boru.

jd



Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)