Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rdza źdźbłowa powraca – czym ją zwalczać?

23.04.2019

Drukuj

Rdza źdźbłowa powraca – czym ją zwalczać?

Artykuł dostępny

Rdza źdźbłowa jest powszechna praktycznie na całym świecie. Powodowana jest przez grzyb Puccinia graminis. W największym nasileniu występuje w południowej i wschodniej Afryce oraz Azji. Ze względu na wzrost temperatur w okresie wegetacji zbóż, a zwłaszcza żyta ozimego, jej znaczenie zaczyna z roku na rok być coraz większe i w coraz większym nasileniu zaczyna się pojawiać w Europie, w tym także na naszych polach.

r e k l a m a

Żywicielem pośrednim dla rdzy źdźbłowej jest berberys, na którym rozwijają się bazydiospory oraz później urediniospory, które infekują zboża i trawy. Chorobę w łanie roznoszą urediniospory. Zimujące zarodniki przetrwalnikowe to teliospory. Na porażonych źdźbłach pojawiają się wąskie, podłużne, pęcherzykowate wzniesienia. Po kilku dniach skórka w miejscach wzniesień pęka i odsłania rdzawobrunatne, pylące poduszeczki (uredinia z urediniosporami). 


Rdza źdźbłowa lubi wysokie temperatury

Sprzyjające warunki do rozwoju rdzy źdźbłowej to obecność w sąsiedztwie łanu berberysu oraz wysokie nawożenie azotem. Patogen ten lubi ciepło. Rozwija się silnie, gdy temperatury w dzień są w zakresie od 25°C do 30°C, a w nocy od 15°C do 20°C, przy optymalnej temperaturze do kiełkowania zarodników 18°C. W najnowszych publikacjach są informacje, mówiące o nowym szczepie tego patogenu – TKTTF – po raz pierwszy zidentyfikowanym w 2013 r. w Etiopii, obecnie jest on już także w Europie. Dla producentów zbóż oznacza to tylko jedno – wzrost zagrożenia ze strony tego patogenu w latach o wysokich temperaturach. 

Do zwalczania rdzy źdźbłowej zarejestrowane są m.in.: 

  •  fenpropimorf, epoksykonazol: np. Duett Star 334 SE, Tango Star;
  •  spiroksamina, tebukonazol, triadimenol: np. Falcon 460 EC, Sokół 460 EC;
  • protiokonazol, spiroksamina, tebukonazol: np. Soligor 425 EC.

mwal

Fot. Sawinska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Geograficzny układ cen pszenicy w Polsce

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody