StoryEditor

Skrzypionki ciągle groźne

W uprawach zbóż ozimych, ale także jarych, ciągłym zagrożeniem są skrzypionki. Warto zwrócić uwagę na próg szkodliwości tych owadów i jeśli to konieczne wykonać zabieg.
09.06.2015., 15:06h

Szkody w zbożach wyrządza larwa, potocznie nazywana ślimakiem ze względu na obecność czarnego śluzu. Są one barwy brudnożółtej i brunatnej. Larwy są bardzo żarłoczne, a straty spowodowane ich żerowaniem mogą sięgać nawet 40% (upodobały sobie szczególnie liść flagowy i podflagowy, które są podstawą do budowy plonu zboża). Zwalczanie chemiczne należy przeprowadzić po przekroczeniu progu szkodliwości. W zbożach ozimych jest to 1–1,5 larwy na źdźbło, a w zbożach jarych 0,5–1 larwa na źdźbło.

Do zwalczania skrzypionki można zastosować jeden z przykładowych produktów:

jd

Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. kwiecień 2024 17:26