🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Stan ozimin w kraju

12.02.2014

Drukuj

Stan ozimin w kraju

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Niestety, przebieg pogody i temperatura dochodząca do 8–9°C właściwie nie pozwoliły na całkowite zatrzymanie wegetacji. Kilkudniowe silne mrozy, które wystąpiły na przełomie stycznia i lutego, to jak na razie jedyna przerwa w wegetacji.


Na dzisiaj oziminy prezentują dobrą formę. Wcześnie siane zboża są dobrze rozkrzewione, a rzepaki mają silną rozetę z nisko umieszczonym stożkiem wzrostu. Przy obecnym przebiegu pogody roślinom nic nie zagraża. Jednak ponownie rozhartowane rośliny są zagrożone w przypadku nagłego nadejścia silnego mrozu bez okrywy śnieżnej. Nie można zatem jednoznacznie stwierdzić, że rośliny bezpiecznie przezimowały.
Poniżej prezentujemy opis stanu ozimin z pięciu regionów kraju.

  • Warmia i Mazury

W rejonie działania stacji doświadczalnej Wrócikowo śniegu na polach praktycznie już nie ma. Występują już tylko pojedyncze place przede wszystkim w miejscach, w które został nawiany przez wiatr. Zboża ozime, jak i rzepak, są w zadowalającym stanie. Lekkie brązowienie można zaobserwować na czubkach liści, które wystawały spod śniegu i były wystawione na mróz, który osiągał nawet -20°C przy gruncie. Kilka dni temu nocami wiał silny wiatr przy temperaturze do kilkunastu stopni poniżej zera. Był on szczególnie niebezpieczny na wzniesieniach, skąd zwiewane były resztki śniegu. W tych miejscach mogło dojść do wysmalenia.  Sytuacja powtarzała się prze kolejne 2 noce.
Obecnie temperatura wynosi 1–2°C, nocą spada delikatnie poniżej zera. Weekend był ciepły z temp. nawet 8°C w sobotę. Temperatura gleby zarówno na głębokości 20 i 5 cm wynosi 0°C.
Mirosław Gazda, kier. gosp. SDOO Wrócikowo

r e k l a m a

  • Pomorze

W rejonie Pomorza nie ma już śniegu, zniknął on z pól już 2 tygodnie temu. Na plantacjach zbóż można zaobserwować wysmalanie, gleba jest zamarznięta, rośliny nie oddychają (nie ma transpiracji) i żółkną. Liście, które wystawały ponad śnieg zostały uszkodzone przez mróz i przybierają barwę brązową. Generalnie zarówno zboża jak i rzepak są w dobrej kondycji. Rośliny z wczesnego siewu są silne, stożki wzrostu nie są przemrożone. W ciągu dnia temperatura wynosi 3–6°C, nocami spada do kilku poniżej zera.

Polecany artykuł

GUS: Uprawy przezimowały bez strat

Grzegorz Malesiński, Procam Polska

  • Zamojszczyzna

Po styczniowych opadach śniegu, które bardzo grubą warstwą pokryły pola, pozostała jedynie niewielka jego warstwa w obniżeniach terenu. Mrozy nie wyrządziły większych szkód w oziminach, a warstwa lodu, jaka odcięła dostęp tlenu do roślin utrzymywała się na tyle krótko, że nie spowodowała wyduszenia roślin. Stan ozimin jest dobry, jednak dodatnie temperatury i brak śniegu stwarzają zagrożenie dla roślin, w przypadku nadejścia silnych mrozów, jakie są zapowiadane w trzeciej dekadzie lutego.

  • Wielkopolska

Po odwilży z przełomu stycznia i lutego na oziminach w Wielkopolsce nie ma już śniegu. Jego warstwa była wprawdzie niewielka 2–3-centymetrowa, lecz przed jej utworzeniem opady deszczu spowodowały wytworzenie się pokrywy lodowej na polu, która nie spowodowała „zaduszenia” roślin. Mimo, że zboża i rzepak nie wchodziły w okres zimy wystarczająco zahartowane, obecnie ich stan nie budzi zastrzeżeń. Uszkodzenia zewnętrznych okółków liści w jęczmieniu ozimym czy na rozetach rzepaku są naturalnymi reakcjami tych gatunków na mrozy. Pszenice i pszenżyta mają natomiast lekko uszkodzone końcówki liści. Węzły krzewienia zbóż ozimych i stożek wzrostu rzepaku są zdrowe, bez oznak przemrożenia.


Na początku drugiej dekady lutego charakterystycznym zjawiskiem w Wielkopolsce było natomiast zmarznięte podłoże poniżej 10 cm na niektórych polach jęczmienia i żyta. Należy przypuszczać, że silnie rozkrzewione zboża nie dopuściły zbyt dużo ciepła w głąb profilu. Na tych kwaterach w zagłębieniach mogą tworzyć się zastoiska wodne do czasu ogrzania się całej warstwy ornej.

  • Opolszczyzna


Styczniowe obniżenie temperatury było najsłabsze z punktu widzenia całej Polski. Dodatkowo pola pokrywała wtedy niewielka, ale chroniąca oziminy warstwa śniegu i powstałego z jego roztopienia lodu. Obecnie Na polach widać zbrunatniałe liście zbóż, które są efektem odcinającego działania lodu. Węzeł krzewienia jednak jest żywy i rokuje szans na szybkie odbudowanie masy liści. Rolnicy już przygotowują się do wjazdu w pole z nawozami podstawowymi pod rośliny jare oraz zasilenia azotem ozimin.

jd, bier, mw


Widziałeś już nasze video "Czy nowe przepisy zablokują inwestycję w produkcję świń? - Piotr Włodawiec (Kancelaria Prokurent)"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody