Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Szpilkują zboża jare, nie zwlekaj z drugą dawką azotu

03.04.2017

Drukuj

Szpilkują zboża jare, nie zwlekaj z drugą dawką azotu

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Warto jednak mieć na uwadze, że na glebach lżejszych może szybko wystąpić przesuszenie gleby na głębokości do 5 cm, tym bardziej, że podczas siewów można było już wówczas obserwować kurzenie się gleby (w marcu!).
Zboża do fazy trzeciego liścia odżywiają się z materiałów zapasowych ziarniaka, a dopiero od początku krzewienia przechodzą na „menu” z glebowych zasobów składników pokarmowych. Warto mieć jednak na uwadze, że to nawóz powinien w glebie czekać na korzenie, a nie korzenie na nawóz. Ponadto należy możliwie szybko wykorzystać wilgotne podłoże, gdyż tylko w roztworze glebowym roślinom dostarcza się składniki pokarmowe zawarte w nawozach mineralnych. W tym czasie najkorzystniej też jest podać zbożom azot w formie łatwo dostępnej, tj. saletrzanej (N-NO3), która najszybciej wbudowuje się w białko roślin i pozwala zaspokoić potrzeby pokarmowe roślin w tym krytycznym okresie ich rozwoju.
W zależności od spodziewanego plonu na polu dawka saletry amonowej powinna w tym czasie wynosić 180–250 kg/ha (61–85 kg/ha N). Wyższe dawki azotu należy ponadto uwzględnić w regionach, gdzie zwykle występują susze, zwłaszcza silniejsze i z większą częstością. Składnika na fazę strzelania w źdźbło może roślinom zabraknąć, gdy w maju wystąpi to niekorzystne zjawisko, a warunków i czasu na zrekompensowanie tej fazy już nie uda się na polu odtworzyć.


Widziałeś już nasze video "Siewy zbóż jarych i przesiewanie zbóż ozimych"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody