Czytajcie wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Lepszy tłusty ser, niż chude mleko?

26.03.2017

Drukuj

Lepszy tłusty ser, niż chude mleko?

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Naukowcy z Uniwersytetu w Dublinie twierdzą, że spożycie sera nie ma wpływu na profil tłuszczowy organizmu ani wskaźniki metaboliczne, jak stosunek mięśni, tłuszczu i wody w ciele czy przemiana materii.

– Zaobserwowaliśmy, że osoby jedzące dużo sera, które przyjmują wysokie ilości nasyconych tłuszczów, w porównaniu do osób niespożywających sera w ogóle lub w małych porcjach, mają niezmieniony poziom cholesterolu LDL we krwi – mówiła dr Emma Feeney, koordynator badania.

W eksperymencie uwzględniono trzy schematy diety: „Całe mleko”, „Mleko z obniżoną zawartością tłuszczu i jogurty”, „Masło i śmietana”. Inne produkty w planie żywieniowym pozostały bez zmian.

– Musimy wziąć pod uwagę nie tylko same składniki odżywcze, ale formę, w jakiej są przyjmowane – mówi dr Feeney. – To oznacza nie tylko wartości jednego spożywanego produktu, ale cały wzór diety.

Zespół dr Feeney przeprowadził czterodniowe badanie na grupie zdrowych ludzi w wieku 18-90 lat (1 500 osób), które przyjmowały różne produkty mleczarskie - mleko, sery, jogurty, śmietanę i masło. Wszystkie posiłki były dokładnie raportowane przez badanych.

r e k l a m a

Zebrano próbki krwi i pomiary ciała – BMI, grubość fałdu skóry, stosunek obwodu talii do bioder.
Zgromadzono dane o różnicach we wskaźnikach zdrowia metabolicznego dla diet i różnice w spożyciu tłuszczu w dietach.
Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę pewne ograniczenia eksperymentu, które mogą mieć wpływ na ostateczne wyniki.

Dieta dla zdrowia

Polecany artykuł

Wspierajmy strażaków z OSP w walce z koronawirusem!

Dieta całkowicie mleczna jest połączona z niższą masą ciała, procentową zawartością tłuszczu w ciele,  stosunkiem obwodu talii i bioder a także zmniejszonym ciśnieniem skurczowym i rozkurczowym.
Podobne wyniki zaobserwowano, gdy badani przyjmowali tylko mleko albo sam jogurt.

Większe spożycie sera wiąże się ze zwiększonym poziomem peptydu C we krwi, który jest uwalniany z trzustki razem z insuliną, wpływając na ilość glukozy we krwi.

Profil tłuszczowy krwi bardziej korzystny

Najlepsze rezultaty pod względem zawartości tłuszczów uzyskano z diety chudego mleka i jogurtu. Niestety, w tej grupie zaobserwowano wzrost trójglicerydów i cholesterolu we krwi.

Wyniki sugerują, że taka dieta pozytywnie wpływa na cechy wizualne ciała, jednak profil tłuszczowy krwi ucierpiał na diecie niskotłuszczowej, a za to z wyższą zawartością cukrów.

Produkty mleczarskie takie jak ser, masło i śmietana są uważane za ważne źródło energii i tłuszczów nasyconych. Szacuje się, że w Wielkiej Brytanii i Irlandii 20% przyjmowanych tłuszczów nasyconych pochodzi właśnie  z tych produktów.

Okazuje się, że mleko i produkty mleczarskie mogą mieć pozytywny wpływ na utrzymanie masy ciała, kontrolę ciśnienia tętniczego i potencjalnie na kontrolę poziomu glukozy we krwi.

Spożycie sera nie wiązało się z pogorszeniem profilu tłuszczowego, pomiarów ciała czy innych wskaźników dotyczących przemiany materii.

Naukowcy chcą kontynuować badania, aby potwierdzić hipotezę, że spożywanie bardziej tłustej diety mlecznej jest korzystniejsze dla organizmu.   al

źródło: Nutrition&Diabetes

fot. Sierszeńska

Polecane dla Ciebie:

article icon

Koronawirus: Rolnik na kwarantannie dostanie 1300 zł zasiłku!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody