Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Zdrowie świń>

Co wspólnego mają świnie i ogórki szklarniowe?

Obrazek

Pewien naukowiec z University of Worcester (w Wielkiej Brytanii), Alison Wakeham, stosując ciekawe porównanie hodowli świń do uprawy ogórków szklarniowych, narażonych w podobny sposób na niekorzystne czynniki środowiskowe, ocenił, że pobieranie próbek powietrza jest techniką, która ma potencjał w branży trzody chlewnej. O co chodzi?

Aleksandra Galus22 czerwca 2015, 13:07

Najogólniej mówiąc, o zapobieganie chorobom rozprzestrzeniającym się przez tzw. aerozole, czyli wszechobecne zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach, czy ogólnie mówiąc - w budynkach. Do bioareozoli należy zaliczyć liczne wirusy, bakterie, grzyby, spory, cysty, konidia, produkty wytwarzane pozakomórkowo przez drobnoustroje, np. martwe komórki, a także szczątki owadów czy roślin. Czynniki takie, znajdujące się w powietrzu pomieszczeń, mogą wpływać negatywnie nie tylko na zdrowie człowieka (np. poprzez wywoływanie alergii lub infekcji), ale także na zdrowie zwierząt hodowlanych oraz warzyw szklarniowych, np. wspomnianych ogórków. O ile uprawa tych warzyw na wolnym powietrzu nie niesie ze sobą takich zagrożeń, o tyle wewnątrz szklarni, gdzie panuje wyższa temperatura oraz wilgotność, ryzyko rozwoju w tych idealnych dla mikrobów warunkach, niesie ze sobą ryzyko rozwoju wielu chorób.

Jak zauważył badacz, analogiczne zjawisko wytwarza się w warunkach hodowli świń. Naukowiec wysunął teorię, że pewnym rozwiązaniem jest stosowanie regularnych testów powietrza. – W tej chwili są opracowywane szybkie testy do identyfikacji bioaerozoli i jestem pewien, że to tylko kwestia czasu, kiedy ta technologia będzie dostępna i stosowana w sektorze trzody chlewnej – powiedział Wakeham. Według niego technologia identyfikacji bioareozoli jest pomocna w zapobieganiu rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych oraz redukcji ewentualnych strat z nich wynikających. Dodał także, że oczywiście nadal podstawowymi czynnikami wpływającymi na zdrowie zwierząt są warunki sanitarne, w jakich przebywają. Nie można zapominać, że środowisko musi być tak czyste jak to możliwe.  ag



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)