Jesteś w strefie Premium
Gotowi na kontrolę Inspekcji Weterynaryjnej?
Inspekcja Weterynaryjna prowadzi kontrole gospodarstw utrzymujących świnie w całej Polsce. Sprawdź jak się do nich przygotować!
Wymagania odnośnie do bioasekuracji gospodarstw utrzymujących świnie określone rozporządzeniem ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń obowiązują wszystkich posiadaczy świń. Kłopot w tym, że na przestrzeni 4 lat dokument ten został już wielokrotnie zmieniony. Pytamy więc powiatowego lekarza weterynarii z Poznania – Grzegorza Wegierę – na co podczas kontroli zwraca uwagę Inspekcja Weterynaryjna.
Checklista strefa biała

Checklista strefa biała
- Pasza musi być zabezpieczona przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych. W tym przypadku kot jest szkodnikiem i nie może mieć dostępu do magazynów paszowych.
- Prowadzenie rejestru środków transportu przewożących pasze, zwierzęta lub też produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, a także wejść osób do pomieszczeń, w których przetrzymywane są świnie.
- Zabezpieczenie budynków, w których utrzymywane są świnie przed dostępem zwierząt domowych (szczelne drzwi) oraz ptaków (siatki w oknach). Prowadzenie regularnej deratyzacji zarówno na zewnątrz budynków (stacje), jak i wewnątrz.
- Utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach.
- Wszelkie czynności i zabiegi przy świniach mogą być wykonywane wyłącznie przez osoby zaangażowane w prace tylko w tym jednym gospodarstwie (oświadczenie).
- Stosowanie środków higieny. Skuteczne nasączanie mat dezynfekcyjnych oraz mycie, dezynfekcja rąk i obuwia.
- Bieżące oczyszczanie, dezynfekcja i odkażanie narzędzi i sprzętu wykorzystywanego do produkcji świń (rejestr).
- Używanie odzieży ochronnej przez wszystkie osoby pracujące ze zwierzętami, wykorzystywanej wyłącznie w chlewni.
- Maty dezynfekcyjne wyłożone przed pomieszczeniami, w których utrzymywane są świnie. Muszą one być nie węższe niż futryna i mieć minimum 1 m długości. Należy je utrzymywać w stanie zapewniającym skuteczną dezynfekcję.
- Sporządzanie przez właściciela świń spisu posiadanych zwierząt – dokładne liczenie świń, z uwzględnieniem podziału na kategorie: prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, knury.
- Precyzyjne znakowanie – trwała identyfikacja zwierząt.
- Zakaz wprowadzania do gospodarstw tusz, zwłok i produktów pochodzących od dzików oraz przestrzeganie 72-godzinnej kwarantanny po udziale w polowaniu.
- Zakaz karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzących z obszarów objętych ograniczeniami, chyba że zostały one poddane obróbce termicznej, np. granulacji w wysokiej temperaturze.
