🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Gotowi na kontrolę Inspekcji Weterynaryjnej?

01.11.2019

Drukuj

Gotowi na kontrolę Inspekcji Weterynaryjnej?

r e k l a m a

Wymagania odnośnie do bioasekuracji gospodarstw utrzymujących świnie określone rozporządzeniem ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń obowiązują wszystkich posiadaczy świń. Kłopot w tym, że na przestrzeni 4 lat dokument ten został już wielokrotnie zmieniony. Pytamy więc powiatowego lekarza weterynarii z Poznania – Grzegorza Wegierę – na co podczas kontroli zwraca uwagę Inspekcja Weterynaryjna.
 
Checklista strefa biała
  •   Pasza musi być zabezpieczona przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych. W tym przypadku kot jest szkodnikiem i nie może mieć dostępu do magazynów paszowych.
  •   Prowadzenie rejestru środków transportu przewożących pasze, zwierzęta lub też produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, a także wejść osób do pomieszczeń, w których przetrzymywane są świnie. 
  •   Zabezpieczenie budynków, w których utrzymywane są świnie przed dostępem zwierząt domowych (szczelne drzwi) oraz ptaków (siatki w oknach). Prowadzenie regularnej deratyzacji zarówno na zewnątrz budynków (stacje), jak i wewnątrz.
  •   Utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach.
  •   Wszelkie czynności i zabiegi przy świniach mogą być wykonywane wyłącznie przez osoby zaangażowane w prace tylko w tym jednym gospodarstwie (oświadczenie). 
  •   Stosowanie środków higieny. Skuteczne nasączanie mat dezynfekcyjnych oraz mycie, dezynfekcja rąk i obuwia. 
  •   Bieżące oczyszczanie, dezynfekcja i odkażanie narzędzi i sprzętu wykorzystywanego do produkcji świń (rejestr). 
  •   Używanie odzieży ochronnej przez wszystkie osoby pracujące ze zwierzętami, wykorzystywanej wyłącznie w chlewni. 
  •   Maty dezynfekcyjne wyłożone przed pomieszczeniami, w których utrzymywane są świnie. Muszą one być nie węższe niż futryna i mieć minimum 1 m długości. Należy je utrzymywać w stanie zapewniającym skuteczną dezynfekcję. 
  •   Sporządzanie przez właściciela świń spisu posiadanych zwierząt – dokładne liczenie świń, z uwzględnieniem podziału na kategorie: prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, knury.
  •   Precyzyjne znakowanie – trwała identyfikacja zwierząt. 
  •   Zakaz wprowadzania do gospodarstw tusz, zwłok i produktów pochodzących od dzików oraz przestrzeganie 72-godzinnej kwarantanny po udziale w polowaniu. 
  •   Zakaz karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzących z obszarów objętych ograniczeniami, chyba że zostały one poddane obróbce termicznej, np. granulacji w wysokiej temperaturze. 

r e k l a m a


Widziałeś już nasze video "Jakiego nasienia knurów szukają polscy hodowcy świń? - dr Raffael Wesoly (BUS BesamungsUnion Schwein)"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody