Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Monitoring stada

Obrazek

 

Lepiej zapobiegać niż leczyć – ta stara prawda pozwala zrozumieć wysokie koszty kontroli zdrowotnej. Wraz ze specjalistą chorób świń – Dariuszem Wajerem z Kościerzyny na Kaszubach, podpowiadamy jak kontrolować zdrowie świń. 

Anna Kurek28 maja 2016, 06:00

– Każdą chlewnię, którą obsługuję znam od strony laboratoryjnej. Tak jest taniej, szybciej i lepiej – mówi Dariusz Wajer, który nie wyobraża sobie pracy w chlewni niemającej statusu zdrowotnego ustalonego w laboratorium diagnostyki weterynaryjnej. 

Na uwagę zasługuje fakt, że lekarz nie obsługuje wyłącznie ferm wielkotowarowych. Na jego terenie dominują w większości małe i średnie gospodarstwa rodzinne. Zdaniem Wajera współpraca pomiędzy lekarzem weterynarii, a producentem świń powinna zaczynać się od pełnej diagnostyki stada.

Zapraszamy do lektury czerwcowego wydania programu specjalnego "top świnie", w którym przeczytacie Państwo jak i ile próbek pobierać do badania, w kierunku jakich chorób je badać oraz jak interpretować wyniki. Podajemy też koszty monitoringu weterynaryjnego stada.  aku

Fot. Kurek



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)