StoryEditor

Pasze przeciw kanibalizmowi

W grupie tuczników pojawiają się obgryzione uszy i ogony, świnie są poranione. To znak, że do chlewni wdarł się kanibalizm. Dobrze zbilansowana pasza pomoże w jego opanowaniu.
24.04.2017., 13:04h
W ponad 2/3 ferm utrzymujących warchlaki i tuczniki stwierdza się przypadki kanibalizmu, czego objawem są uszkodzenia ogonów, spowodowane ich obgryzaniem – podaje FAWEC (Farm Animal Welfare Education Centre). Agresywnym zachowaniom u świń zazwyczaj nie poświęcamy wiele uwagi, dopóki nie prowadzą one do wyraźnych uszkodzeń ciała. Tymczasem nadmierna agresywność zwierząt niesie konsekwencje ekonomiczne w postaci wydłużonego tuczu i wzrostu zużycia paszy na kg przyrostu,a nawet infekcji ogólnoustrojowych i ropni. W ubojniach mocno okaleczone tusze mogą być zdyskwalifikowane i skonfiskowane.

Zapobieganie kanibalizmowi polega na ograniczeniu czynników predysponujących do wystąpienia zachowań agresywnych. Do najważniejszych czynników zalicza się:
  •  brak materiału umożliwiającego eksplorację w kojcu oraz podłoża bezściółkowe; przy utrzymaniu na ściółce kanibalizm występuje znacznie rzadziej;
  •  słaba wentylacja i związany z tym wysoki poziom amoniaku;
  • duże zagęszczenie zwierząt i stres termiczny;
  •  genetyka;
  •  niski status zdrowotny;
  •  nieprawidłowo zbilansowana mieszanka paszowa – o niskiej zawartości włókna oraz o wysokim udziale mikotoksyn.

Jak bilansować mieszanki, by zapobiec zrachowaniom agresywnym? Na to pytanie odpowiada prof. Daniel Korniewicz już w majowym wydaniu "top świnie".

pj-t

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 12:18