Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Polska wieprzowina pozyskała nowy rynek zbytu

09.06.2015

Drukuj

Polska wieprzowina pozyskała nowy rynek zbytu

Artykuł dostępny

Dokument ten stanowi renegocjację obecnie obowiązującego świadectwa – poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW). Jednocześnie stanowi to zakończenie uzgodnień z Egiptem, które trwały już od ubiegłego roku. Dzięki temu polski eksport tuczników pozyskał nowy rynek zbytu wśród państw trzecich.
 
Ubiegły rok, w ogóle, był owocny w  nowe oficjalne uzgodnienia, bowiem zostały wynegocjowane nowe świadectwa zdrowia na eksport mięsa wieprzowego i produktów zawierających wieprzowinę lub wprowadzone zmiany we wcześniej uzgodnionych świadectwach z władzami weterynaryjnymi innych państw trzecich, takich jak: Uzbekistan, Azerbejdżan, Kirgistan, Bośnia i Hercegowina,  Ukraina, Gruzja, Mołdawia, Mongolia, Nowa Zelandia, Albania, Serbia, Chile. Natomiast w tym roku uzgodniono nowe wersje świadectw na eksport mięsa wieprzowego do Macedonii i Singapuru.

r e k l a m a

Umożliwienie eksportu polskiej wieprzowiny jest sukcesem, jednak batalia o ten rynek się nie zakończyła. Ministerstwo cały czas walczy o dopuszczenie polskiego mięsa drobiowego i wołowego do eksportu na rynek egipski. Na obecnym etapie negocjacji w tej sprawie finalizowana jest procedura uzgadniania świadectw zdrowia, konieczne jest także jeszcze przeprowadzenie kontroli polskich zakładów przez inspektorów egipskich mających na celu ich zatwierdzenie (w tym również w zakresie uboju halal) do eksportu. Jednocześnie uzgadniane są też warunki eksportu (świadectwo zdrowia) dla bydła hodowlanego i użytkowego wywożonego z Rzeczypospolitej Polskiej do Arabskiej Republiki Egiptu – informuje MRiRW.  oprac. ag

Fot. A. Kurek

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: Kolejne podwyżki

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody