🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Produkcja świń: stres wywołuje streptokokozę

22.08.2020

Drukuj

Produkcja świń: stres wywołuje streptokokozę

r e k l a m a

Streptokokoza świń jest jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych we współczesnych systemach produkcji świń, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Coraz częściej jest także główną przyczyną strat prosiąt i warchlaków, a w niektórych stadach także tuczników. Jak wskazują wyniki krajowych, rutynowych badań bakteriologicznych, paciorkowce – Streptococcus suis typ 2 – czynnik odpowiedzialny za wystąpienie tej choroby, izolowany jest ze zmienionej chorobowo tkanki płucnej w ok. 30% próbek przesłanych do badań rozpoznawczych.

Problem streptokokozy u prosiąt i warchlaków potęguje się wraz z oddziaływaniem na ich organizm długotrwałego stresu, np. zimna lub przegrzania. Długotrwały stres osłabia sprawność układu immunologicznego, co ułatwia wszędobylskim paciorkowcom namnażanie się i przekraczanie barier obronnych świń.

Obecnie znanych jest 35 otoczkowych serotypów S. suis. Badania molekularne umożliwiły wykazanie, że między serotypami paciorkowców istnieją różnice w chorobotwórczości dla świni i człowieka (streptokokoza jest zoonozą). Różnice te decydują o tym, że trudno jest opracować skuteczną szczepionkę dla wszystkich stad.

Czynnikiem etiologicznym streptokokozy świń jest przede wszystkim S. suis typ 2. Serotyp ten izoluje się od ok. 70% chorych zwierząt w większości krajów europejskich, w tym także w Polsce. Za główny czynnik chorobotwórczości paciorkowców uznaje się toksynę (suilizyna). Produkowana jest ona przez większość zjadliwych izolatów S. suis. Ważnym czynnikiem zjadliwości są adhezyny, które determinują zdolność paciorkowców typu 2 do inwazji komórek mózgu świń.

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak walczyć ze streptokokozą? Zapraszamy do lektury najnowszego, wrześniowego wydania „top agrar Polska”.


Widziałeś już nasze video "Zdrowie świń, zdrowie tuczników, zasiedlanie tuczarni - prof. Zygmunt Pejsak (UCMW UJ-UR w Krakowie)"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody