Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Zdrowie świń>

Rewolucyjna wieprzowina z Polski

Obrazek

Zdrowa dla serca, nietucząca i niewywołująca alergii wieprzowina już niedługo trafi na nasze stoły. Wszystko dzięki naukowcom ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, którzy opracowali innowacyjną metodę produkcji niskokalorycznej wieprzowiny. 

Anna Kurek21 stycznia 2015, 10:39

W ramach projektu Biożywność – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego, polscy naukowcy opracowali technologię produkcji zdrowszej niż dotychczas wieprzowiny. Zdobyła ona liczne nagrody na Światowych Targach Wynalazczości w Brukseli. 

Nowoczesna technologia produkcji jest zdaniem naukowców o ok. 5–10% droższa od tradycyjnej. Projekt właśnie wkracza w etap komercjalizacji. Wytwarzane w ten sposób mięso zawiera o połowę mniej soli, o ok. 40% mniej kalorii oraz dodatkowe antyoksydanty i więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta innowacyjna wieprzowina ma nie tylko podniesione wartości odżywcze i prozdrowotne, ale ma też podwyższone parametry przydatności technologicznej. Naukowcy chcą nieodpłatnie upowszechniać swoje odkrycie udostępniając technologię rolnikom i zakładom przetwórczym. Taka droga ułatwi szerokie wdrożenie nowatorskiego rozwiązania w przemyśle mięsnym. aku

 

Fot. Kurek



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)