Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Zdrowie świń>

Stres cieplny u świń - jakie są objawy?

Obrazek

Wysoka temperatura i wilgotność panująca w lecie powoduje zmniejszone oddawanie ciepła z organizmu świń. Skutkiem przegrzania są zaburzenia przemiany materii i obniżona produkcyjność. Sprzyja temu również nieprawidłowa wentylacja i nadmierna obsada zwierząt w chlewni.

24 czerwca 2019, 13:50
Świnie ze względu na grubą podskórną warstwę tłuszczu i niewielką ilość gruczołów potowych nie mają możliwości regulacji temperatury poprzez pocenie. Należy podjąć działania zmniejszające negatywne konsekwencje wysokich temperatur na organizm. Przegrzane lochy mogą mieć problem z wyraźnym okazywaniem objawów rujowych, a knury natomiast z obniżoną zdolnością do zapłodnienia (gorsza jakość produkowanego nasienia).
 

Objawy stresu cieplnego:

Do najczęstszych objawów stresu cieplnego u trzody zalicza się:
  • spadek apetytu
  • przyśpieszony głośny oddech (dyszenie)
  • wzrost temperatury ciała
  • pobudzenie (agresja)
  • apatia
  • otępienie
  • zaburzenia ruchu
  • nadmierne oddawanie moczu
 

Jakie są konsekwencje stresu cieplnego?

 
U pierwiastek można zaobserwować wydłużenie okresu pomiędzy odsadzeniem prosiąt, a rują, co może stać się powodem brakowania loch w stadzie. Stres cieplny znacznie utrudnia zagnieżdżenie zarodków w macicy oraz wczesne zamieranie embrionów lub płodów w pierwszych 2-3 tyg. ciąży. W ostatnich tygodniach ciąży wysokie temperatury mogą prowadzić do zwiększenia liczby martwo urodzonych prosiąt. Jeśli temperatura wzrośnie do 28°C lochy pobierają nawet 40% mniej paszy. Spada przez to mleczność i zmienia się skład mleka loch.
 
Konsekwencją upałów w chlewni jest zmniejszony apetyt świń. Niechętnie pobierają paszę i ich tucz wydłuża się poprzez zmniejszenie dziennych przyrostów. Na każdy kilogram przyrostu trzoda zużywa zwiększoną ilość paszy, przez co koszty związane z utrzymaniem stada rosną, a tym samym opłacalność produkcji maleje.
 

Do najczęściej zaliczanych skutków długotrwałego stresu cieplnego zalicza się:

  • wczesne zamieranie płodów
  • problemy z rozrodem
  • wzrost liczby martwo urodzonych prosiąt
  • zmniejszenie mleczności loch i pogorszenie składu mleka
  • wzrost kanibalizmu
  • śmierć zwierząt
 

Jak zmniejszyć stres cieplny w chlewni?

Stres cieplny u świń możemy ograniczyć przez zamontowanie w chlewni instalacji zraszających, które zmniejszą temperaturę o ok. 5-8°C. Nie powinno się polewać rozgrzanych świń obficie i gwałtownie zimną wodą, ponieważ może to wywołać szok termiczny.
 
Żeby zapobiec przegrzaniu świń warto poprawić system wentylacji i przepływu powietrza lub zamontować klimatyzatory. W kojcach loch karmiących zraszanie całej powierzchni jest niewskazane, ponieważ organizmy prosiąt mogą się za bardzo wychłodzić. Rozwiązaniem są ruszty metalowe lub betonowe umieszczone w części legowiskowej, gdyż będą skutecznie pochłaniać ciepło. Praktyczne jest również spłukiwanie korytarzy wodą. Żeby zwiększyć pobieranie paszy można dodać wodorowęglan sodu (0,1% dawki), ale tylko u starszych osobników.

Warto również zastanowić się nad zmniejszeniem obsady w kojcach oraz nad zastosowaniem specjalistycznych dodatków paszowych, dzięki którym proces termoregulacji przebiega sprawniej.
 
Więcej o chorobach, ich rozpoznaniu, zapobieganiu i leczeniu przeczytasz w naszym dodatku dla lekarzy weterynarii, zootechników i hodowców świń "Zdrowie świń w praktyce".
 

dkd


Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)