Szpital w chlewni, czyli jak zorganizować miejsce izolacji świń?

Wraz z naszym ekspertem – Grzegorzem Chrostowskim – prezentujemy kilka prostych kroków dla zapewnienia zwierzętom komfortu podczas rekonwalescencji.
Zwierzęta gospodarskie są całkowicie uzależnione od człowieka. W fermach, w których utrzymuje się trzodę chlewną, najważniejszym celem hodowcy jest posiadanie zwierząt zdrowych, o wysokim potencjale rozrodczym i szybko rosnących. W interesie producenta jest dbanie o zdrowie świń, bo tylko takie zwierzęta odwdzięczają się wysokim wskaźnikami produkcyjnymi. Jak w każdym środowisku, również w chlewni dochodzi do urazów, spadku odporności, zachorowań. Dlatego w chlewniach powinny znaleźć się miejsca odseparowania wymagających tego świń.
Projektując fermę, nie zawsze uwzględnia się dodatkowe metry na izolatki. To jest poważny błąd. Pomieszczenia te powinny stanowić nieoderwalny i podstawowy element każdej fermy. Można takie miejsce zorganizować w obrębie jednej komory lub też stworzyć oddzielne pomieszczenie tzw. szpitalne, co ma większe znaczenie w obiektach, gdzie jest niestabilna sytuacja epizootyczna. Jeśli organizujemy takie miejsce, powinno ono być dla rekonwalescenta przyjazne, bezpieczne, zapewniające szybki powrót do zdrowia.
Obejrzyj galerię zdjęć.
Przeczytaj również

Aby zwierzęta miały komfortowe warunki w izolatkach dobrze jest zorganizować im ściółkę ze słomy lub trocin. W chlewniach bazujących na systemach utrzymania świń na płytkiej lub głębokiej ściółce jest to założenie prostsze.

Jeżeli to konieczne, karmimy świnie z ręki.

Jeśli w obiekcie nie mamy wyodrębnionego miejsca na izolatki, praktycznym rozwiązaniem jest wykorzystanie korytarzy komunikacji w chlewni, wystarczy zainstalować karmik i poidło smoczkowe lub miseczkowe.

W odchowalni prosiąt czy tuczarni dobrze jest zorganizować miejsce selekcji i odosobnienia dla zwierząt zaraz po ich wstawieniu. Izolatkę należy wyposażyć w łatwo dostępne poidło i koryto. Niekiedy przeznacza się na ten cel część kojca.

Hodowca powinien każdego dnia wykonać obchód, podczas którego kontroluje stan zdrowia zwierząt. Przeglądy warto wykonywać będąc wyposażonym w potrzebne do oceny zdrowia świń narzędzia, np. termometr.

Natychmiast po zauważeniu aktów kanibalizmu w kojcu, należy odseparować zwierzęta agresywne i poranione. Bez tego zaatakowane świnie mogą zostać poważnie pokaleczone lub nawet zamęczone na śmierć.

Bywają sytuacje, kiedy dochodzi do urazów u loch, powodujących uciążliwość w poruszaniu się. Powinniśmy zadbać o takie zwierzęta, zapewniając im dostęp do świeżej wody nawet wtenczas, gdy musimy to robić ręcznie, wlewając im wodę do pyska.

Rany są wrotami wnikania bakterii, dlatego należy je dezynfekować i zabezpieczać przed zainfekowaniem.