Szpital w chlewni, czyli jak zorganizować miejsce izolacji świń?

Wraz z naszym ekspertem – Grzegorzem Chrostowskim – prezentujemy kilka prostych kroków dla zapewnienia zwierzętom komfortu podczas rekonwalescencji.
Zwierzęta gospodarskie są całkowicie uzależnione od człowieka. W fermach, w których utrzymuje się trzodę chlewną, najważniejszym celem hodowcy jest posiadanie zwierząt zdrowych, o wysokim potencjale rozrodczym i szybko rosnących. W interesie producenta jest dbanie o zdrowie świń, bo tylko takie zwierzęta odwdzięczają się wysokim wskaźnikami produkcyjnymi. Jak w każdym środowisku, również w chlewni dochodzi do urazów, spadku odporności, zachorowań. Dlatego w chlewniach powinny znaleźć się miejsca odseparowania wymagających tego świń.
Projektując fermę, nie zawsze uwzględnia się dodatkowe metry na izolatki. To jest poważny błąd. Pomieszczenia te powinny stanowić nieoderwalny i podstawowy element każdej fermy. Można takie miejsce zorganizować w obrębie jednej komory lub też stworzyć oddzielne pomieszczenie tzw. szpitalne, co ma większe znaczenie w obiektach, gdzie jest niestabilna sytuacja epizootyczna. Jeśli organizujemy takie miejsce, powinno ono być dla rekonwalescenta przyjazne, bezpieczne, zapewniające szybki powrót do zdrowia.
Obejrzyj galerię zdjęć.

Aby zwierzęta miały komfortowe warunki w izolatkach dobrze jest zorganizować im ściółkę ze słomy lub trocin. W chlewniach bazujących na systemach utrzymania świń na płytkiej lub głębokiej ściółce jest to założenie prostsze.

Jeżeli to konieczne, karmimy świnie z ręki.

Jeśli w obiekcie nie mamy wyodrębnionego miejsca na izolatki, praktycznym rozwiązaniem jest wykorzystanie korytarzy komunikacji w chlewni, wystarczy zainstalować karmik i poidło smoczkowe lub miseczkowe.

W odchowalni prosiąt czy tuczarni dobrze jest zorganizować miejsce selekcji i odosobnienia dla zwierząt zaraz po ich wstawieniu. Izolatkę należy wyposażyć w łatwo dostępne poidło i koryto. Niekiedy przeznacza się na ten cel część kojca.

Hodowca powinien każdego dnia wykonać obchód, podczas którego kontroluje stan zdrowia zwierząt. Przeglądy warto wykonywać będąc wyposażonym w potrzebne do oceny zdrowia świń narzędzia, np. termometr.

Natychmiast po zauważeniu aktów kanibalizmu w kojcu, należy odseparować zwierzęta agresywne i poranione. Bez tego zaatakowane świnie mogą zostać poważnie pokaleczone lub nawet zamęczone na śmierć.

Bywają sytuacje, kiedy dochodzi do urazów u loch, powodujących uciążliwość w poruszaniu się. Powinniśmy zadbać o takie zwierzęta, zapewniając im dostęp do świeżej wody nawet wtenczas, gdy musimy to robić ręcznie, wlewając im wodę do pyska.

Rany są wrotami wnikania bakterii, dlatego należy je dezynfekować i zabezpieczać przed zainfekowaniem.