StoryEditor

Domowe cukierki

Nie da się bardziej osłodzić sobie chwili niż cukierkiem, dlatego dziś przepis na domowe cukierki toffi.
23.01.2017., 11:01h

SKŁADNIKI:
2 szklanki cukru,
100 g masła,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
50 g drobno zmielonych orzechów włoskich, pekan lub laskowych,
foremka 25 × 21 lub mniejsza.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki oprócz orzechów, włożyć na dużą patelnię i doprowadzić  do wrzenia. Gotować i mieszać przez 15 minut, aż masa zgęstnieje.
Następne 15 min gotować, aż masa nabierze jasnobrązowego koloru (należy cały czas mieszać, gdyż masa bardzo szybko przypala się).
Odstawić patelnię, dodać orzechy. Wlać masę do foremki wyłożonej pergaminem lub folią. Wierzch  ozdobić orzechami. Po przestudzeniu wstawić do lodówki. Po kilku godzinach wykrawać małe kwadraty.

Więcej przepisów na domowe słodkości, które przygotujesz w kilka chwil znajdziecie w lutowym numerze "top agrar Polska". Jeśli nie masz jeszcze Prenumeraty, możesz zamówić ją TUTAJ.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 20:43