Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

„Tydzień z ziemniakiem” na łódzkiej ziemi

22.09.2020

Drukuj

„Tydzień z ziemniakiem” na łódzkiej ziemi

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Organizator spotkania ŁODR z siedzibą w Kościerzynie, podjął trud i bezpiecznie, zgodnie z reżimem sanitarnym, przeprowadził 20.09 spotkanie dla producentów ziemniaków z rejonu łódzkiego i nie tylko. Na imprezie zaprezentowała się bowiem większość działających w kraju hodowli ziemniaka lub ich regionalni dystrybutorzy oraz kilkunastu producentów sprzętu i maszyn rolniczych.

Dla gości przygotowano ponadto do zwiedzania kolekcję 42 odmian ziemniaka z 8 hodowli, gdzie można było poznać efekty produkcyjne każdej z nich oraz technologię uprawy polecaną przez firmę. Program spotkania uwzględniał także ofertę firm maszynowych związanych z branżą ziemniaka, pokaz kombajnowego zbioru oraz dyskusję z przedstawicielami poszczególnych wystawców i wymianę opinii i doświadczeń z mijającego sezonu przybyłych na imprezę producentów ziemniaka. W ramach cyklu "Tydzień z ziemniakiem" odbędą się w kilku gminach powiatu sieradzkiego szkolenia nt. innowacyjnej uprawy ziemniaka, które poprowadzi dr Wojciech Nowacki z IHAR – PIB, Oddział w Jadwisinie. Organizatorzy przygotowali ponadto specjalistyczne publikacje opracowane przez specjalistów z kościerzyńskiego oddziału ŁODR. W ramach ogólnopolskiej akcji "Polski bazarek" Ośrodek promuje również w handlu internetowym regionalne towary i produkty, w tym ziemniaki, kapustę, buraczki, marchew i inne warzywa na portalu rolniczym: Łódzki e-bazarek na stronie internetowej: lodzkiebazarek.pl. 

r e k l a m a

Podczas spotkania jednym z często zadawanych pytań przez rolników była tegoroczna technika zasuszania naci ziemniaków. Eksperci firm radzili, by np. zabieg preparatem Spotlight Plus 060 EO wykonać przy suchej pogodzie, nie w porze wieczornej, a w ciągu dnia oraz by stosować wyższe z zalecanych dawek w przypadku dwukrotnego opryskiwania roślin. Aby natomiast utrzymać oczekiwany kalibraż sadzeniaków, trzeba uwzględnić wolniejsze o 4–6 dni działanie środka, co w tym kierunku produkcji ma decydujące znaczenie.

Z kolei poszukiwanym na rynku towarem były w tym sezonie ścinacze łęcin, m.in. tradycyjne „Orkany”, których brakowało dla wielu chętnych. Po wycofaniu dikwatu nie ma bowiem obecnie preparatu o tak szybkim i efektywnym zasuszaniu naci ziemniaka – przerwania wegetacji.

Polecany artykuł

Opady zmniejszą mechaniczne uszkodzenia bulw

Rolnicy komentowali ponadto zauważalną w branży tendencję, poszukiwania przez handlowców odmian nadających się do mycia oraz wzrost znaczenia na rynku odmian wczesnych. Z kolei sami producenci zwracają uwagę, by uprawiana odmiana charakteryzowała się średnią ilością bulw pod krzakiem, ale z dużym udziałem ich plonu handlowego.

W grupie odmian jadalnych ziemniaka nowości odmianowe to:
  • Surmia – bardzo wczesna, dojrzałość do zbioru po 85 dniach wegetacji, typ kulinarny AB (13% skrobi), kolor miąższu jasnożółty, zalecana m.in. do podkiełkowywania i uprawy pod osłonami. Wymagania glebowe i wodne niskie – odmiana gleb lekkich. Hodowla: HZ Zamarte;
  • Werbena – bardzo wczesna, dojrzałość do zbioru po 76 dniach wegetacji, typ kulunarny B (11,5% skrobi), miąższ jasnożółty. Zalecana m.in. do podkiełkowywania i uprawy pod osłonami. Wymagania glebowe i wodne niskie – odmiana gleb lekkich. Hodowla: HZ Zamarte;
  • Marisol – wczesna, kolor skórki i miąższu żółty, typ AB (13% skrobi), odporna na warunki stresowe środowiska, bulwy o wyrównanych rozmiarach. Hodowla: HZPC;
  • HZD 06-1354 – średnio wczesna, typ A, kolor skórki i miąższu ciemnożółty. Odmiana o dość wysokiej odporności na zarazę ziemniaka. Hodowla: HZPC;
  • Albertine – bardzo wczesna, typ B, miąższ żółty, nadaje się do przechowywania, preferuje średnie stanowiska, przed sadzeniem zaleca się podkiełkowania, a nie pobudzanie. Hodowla: Europlant;
  • Otolia – średni wczesna, typ B, miąższ żółty, skórka lekko szorstka. Hodowla: Europlant;
  • Anouk – średnio wczesna, typ B (11,5% skrobi), kolor skórki żółty, miąższu jasnożółty. Nadaje się m.in. do mechanicznego obierania. Bardzo dobra odporność na zarazę ziemniaka. Hodowla: Agrico Polska;
  • Rudolph – średnio wczesna, typ B (11,5% skrobi), kolor skórki czerwony, miąższu biały. Wykazuję wyższą odpornośc na suszę, nadaje się do długiego przechowywania. Hodowla: Agrico Polska;
  • Aster – odmiana regionalna, bardzo wczesna, typ BC (14,4% skrobi), miąższ jasnożółty, wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne, przydatna do mycia i konfekcjonowania. Hodowla/zachowujący: CN Nidzica;
  • Pierwiosnek – odmiana regionalna, bardzo wczesna, typ B (12–13% skrobi), nadaje się do zbioru po 60 dniach wegetacji, mniej przydatna do przechowywania, skórka i miąższ – białe. Hodowla/zachowujący: CN Nidzica.
Firma ZCh Siarkopol, odpowiedzialna m.in. za nawożenie pola odmianowego, oferowała na swoim stanowisku handlowym nowy produkt – siarkę mieloną, zwilżalną. Zawiera 96% siarki elementarnej, której zmienione właściwości ułatwiają rozprowadzenia siarki w wodzie i cieczach roboczych bazujących na tym rozpuszczalniku i nośniku. Zalecana jest jako dodatek do gnojowicy w celu ograniczenia uciążliwego zapachu, strat azotu z nawozu naturalnego, a także wzbogacenia gleby w ten składnik. Produkt należy dodać do gnojowicy bezpośrednio przed aplikacją lub do 7 dni przed tym zabiegiem, w dawce 1 kg siarki zwilżalnej/1m3 gnojowicy. Tak przygotowaną mieszaninę stosuje się w dawkach siarki zwilżalnej:
  • na uprawach rolniczych – 25–50 kg/ha, przed uprawą gleby
  • na użytkach zielonych – 25 kg/ha, 1–2 zabiegi w sezonie.
[bie]

Widziałeś już nasze video "Remont Ursusa 1204 de luxe: #12 Pęknięta miska olejowa"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: Turcja znosi cła importowe, będzie się działo!

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Nowa, jadalna odmiana ziemniaka
Nowa, jadalna odmiana ziemniaka
Nowa, jadalna odmiana ziemniaka
Nowa, jadalna odmiana ziemniaka

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody