Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Większa stabilność półproduktu na frytki

19.10.2021

Drukuj

Większa stabilność półproduktu na frytki

r e k l a m a

Startup z pakowaną żywnością, Farther Farms, stworzył nowy sposób konserwacji żywności, który może ograniczyć dotychczas dominujący chłodniczy model konserwacji pakowanych produktów spożywczych. Obecnie na rynku dostępny jest wstępnie pokrojony ziemniak, gotowy do smażenia we fryktownicy, pasteryzowany CO2, który utrzymuje ważność handlową przez wiele miesięcy.
Proces ten jest podobny do typowej pasteryzacji, np. mleka lub konserw, który wykorzystuje gorącą wodę i parę. W tym rozwiązaniu wykorzystuje się natomiast nadkrytyczną fazę CO2, gdy jego cząsteczka jest jednocześnie gazem i cieczą. Pasteryzacja odbywa się pod wysokim ciśnieniem, ale w umiarkowanych temperaturach, w przeciwieństwie do pasteryzacji parowej, prowadzonej w wysokiej temperaturze.
Według Farther Farms, technologia ta może być w przyszłości wykorzystywana do konserwacji wielu rodzajów żywności, w tym owoców, warzyw, żywności płynnej i półstałej oraz mięsa i jego roślinnych alternatyw.
[bie; źródło potatonews]

Widziałeś już nasze video "Biogazownie rolnicze. Korzyści dla gminy i jej mieszkańców. Cz. 2"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny tuczników nie pozostawiają złudzeń. Rolnicy likwidują stada na potęgę

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody