Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Bydło>Żywienie bydła>

Dodatki do zakiszania kukurydzy: czy warto stosować?

Obrazek

Słaba stabilność tlenowa, czyli podatność kiszonki z kukurydzy na wtórną fermentację, wymusza konieczność stosowania dodatków konserwujących. To inwestycja, która się zwróci! - podkreśla prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie w najnowszym artykule na łamach top bydło.

Marcin Jajor29 lipca 2022, 12:00

Wielkimi krokami zbliża się termin sporządzania kiszonki z całych roślin kukurydzy. To, że zielonka z kukurydzy bardzo dobrze się kisi, wiemy od dawna. - Ma sporo cukrów prostych, które są pokarmem dla bakterii produkujących kwasy kiszonkowe, zawiera mało substancji buforujących (np. białek), co pozwala na szybkie obniżanie się pH w pierwszych godzinach procesu kiszenia, zakiszana jest najczęściej wtedy, gdy zawiera 35–40% s.m., co stwarza dobre warunki do rozwoju korzystnych bakterii kwasu mlekowego, a hamuje rozwój niepożądanych bakterii kwasu masłowego.

- Jeżeli jest nie za sucha i dobrze ubita, co umożliwia skuteczne usunięcie powietrza, a tym samym uniemożliwia rozwój drożdży i pleśni w początkowym okresie zakiszania, to po starannym przykryciu folią kiszonkową mamy pewność, że jakość fermentacyjna będzie prawidłowa i otrzymamy bardzo dobrą kiszonkę - zaznacza prof. Zygmunt M. Kowalski.


Jak dodaje ekspert, gdy do tych warunków dodamy właściwy dobór odmiany (dużo ziarna, wysoka strawność masy wegetatywnej), odpowiedni termin zbioru (ok. 35% s.m.), właściwe rozdrobnienie części wegetatywnych oraz ziarniaków, otrzymamy kiszonkę nie tylko dobrze zakiszoną, ale także o wysokiej wartości pokarmowej. Warto dodać, że materiał słabo rozdrobniony źle się ubija. Z tego powodu zagrzewa się, tak w czasie całego procesu kiszenia, jak i w czasie wybierania kiszonki do skarmiania.

- Fakt, że zielonka z kukurydzy łatwo się kisi, mógłby sugerować brak konieczności stosowania dodatków konserwujących (zakiszaczy), które kosztują, a na dodatek ich stosowanie (aplikacja) musi być technicznie i organizacyjnie wpleciona w cały proces sporządzania kiszonki. Taka sugestia byłaby uzasadniona, bo przecież zielonka z kukurydzy prawie "sama się kisi", gdyby nie znaczna podatność kiszonki z kukurydzy na tzw. psucie tlenowe, czyli psucie się w obecności powietrza - podkreśla prof. Kowalski.

Na co szczególnie zwrócić uwagę podczas wyboru i stosowania dodatków do zakiszania kukurydzy? - zamów prenumeratę i przeczytaj w najnowszy artykule prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie na łamach 8/2022 dodatku specjalnego top bydło.

mj/ fot. Jajor










Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)