StoryEditor

Drożdże wspierają poprawne żywienie bydła

Pokrycie zapotrzebowania potrzeb pokarmowych wysoko wydajnych krów mlecznych  wymaga stosowania coraz bardziej zaawansowanych technologicznie dodatków paszowych.
10.12.2014., 18:12h

Do nich zalicza się m.in. preparaty zawierające drożdże.

Drożdże są stosowane w żywieniu była od dawna. Początkowo traktowano je jako bardzo dobre źródło białka dla przeżuwaczy i witamin z grupy B. Z czasem okazało się, że drożdże pozytywnie wpływają na mikroflorę żwacza, przyczyniając się tym samym do lepszego wykorzystania składników pokarmowych zwartych w paszach. Drożdże są stosowane w żywieniu bydła jako suszone żywe lub suszone martwe oraz w postaci metabolitów drożdży. Drożdże suszone nieaktywne są dobrym źródłem białka, witamin i składników mineralnych, natomiast żywe oprócz tego wpływają na procesy trawienne w żwaczu. Rolą metabolitów drożdży jest przede wszystkim wspieranie działalności mikroflory żwacza i poprawienie smakowitości pasz. Jedną z firm, która jako pierwsza wdrożyła do praktycznego stosowania w żywieniu przeżuwaczy preparaty zawierające aktywne drożdże jest Alltech. Firma ta 35 lat temu wprowadziła na rynek dodatek paszowy Yea-Sacc, zawierający zwierający szczep żywych kultur drożdży browarnianych (Saccharomyces cerewisae).

Warto zaznaczyć, że  w 2014 r. po raz kolejny ten preparat został dopuszczony do stosowania w żywieniu przeżuwaczy na terytorium UE. Alltech informuje, że zezwolenie dopuszcza również stosowanie dodatku Yea-Sacc w paszach granulowanych produkowanych w temperaturze 60 i 70*C. Preparaty zawierające drożdże lub ich metabolity oferują także m.in. firmy: Sano, Blatttin, Golpasz, Nutrimix, Dolfos. les

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 07:15