Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jak dotrwać do nowych zbiorów?

22.09.2015

Drukuj

Jak dotrwać do nowych zbiorów?

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

r e k l a m a

Problem długotrwałej suszy polega nie tylko na wyraźnym zmniejszeniu plonowania, ale także na pogorszeniu jakości i wartości pokarmowej zbieranego materiału – pisze dr hab. Rafał Bodarski w swoim artykule pt. „Jak dotrwać do nowych zbiorów?” opublikowanym w październikowym wydaniu „top bydło”. Dobrym przykładem jest w tym roku kukurydza. Na pierwszy rzut oka widać, że rośliny są niższe, gorzej ulistnione, mniej ukolbione (a w kolbach zawierają obniżoną ilość ziarna) i  uschnięte już na długo przed zakończeniem wegetacji. Plon uzyskany z takich upraw ma nie tylko wyraźnie gorszą wartość pokarmową, ale ze względu na zawartość suchej masy i małą koncentrację cukrów rozpuszczalnych w wodzie jest ekstremalnie trudny do konserwacji. Suchy materiał wybitnie ciężko jest ubić, a fermentacja kwasu mlekowego przebiega w ograniczonym zakresie – kukurydza w tej sytuacji jest zagrożona spleśnieniem. Mało ziarna w kiszonce z kukurydzy oznacza niedobór energii w dawce pokarmowej, którą trzeba uzupełnić zwiększonymi dawkami pasz treściwych lub kiszonką z wysłodków buraczanych. 

W obliczu niedoboru pasz objętościowych i wysokich ich cen dr hab. Rafał Bodarski w najnowszym wydaniu „top bydło” zachęca do amoniakowania słomy. Zabieg ten zwiększa jej strawność, co umożliwia skarmianie słomy w większej ilości. W swoim artykule autor podaje także przykładowe dawki pokarmowe dla krowy w laktacji z udziałem słomy amoniakowanej. Uzupełnieniem artykułu „Jak dotrwać do nowych zbiorów?” są wypowiedzi rolników z regionów dotkniętych suszą, którzy informują o swoich planach związanych uzupełnieniem niedoboru pasz objętościowych. les

Polecany artykuł

Twarde masło, kiepski ser – co z kanadyjskim mlekiem jest nie tak?


Widziałeś już nasze video "Hodowla Rapool: Tolerancja na stresy i poszukiwanie nowych odporności – Jeanne Geissler (Rapool)"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Kontrowersyjna ustawa zablokuje inwestycje na wsi? Teraz wszystko w rękach Senatu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody