Weź udział w konkursie
i wygraj ursusa

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Mleczna Akademia LNB

20.04.2016

Drukuj

Mleczna Akademia LNB

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Według specjalisty od 40 do 60% przyczyn brakowania krów w naszym kraju stanowi bezpłodność. Jednym z wyznaczników tego niepokojącego zjawiska jest długość okresu międzywycieleniowego oraz wiek pierwszego wycielenia. Według wyników PFHBiPM za 2015 rok, ten pierwszy przypada statystycznie na 27,4 miesiąc życia. Z kolei okres międzywycieleniowy sięga 435 dni. – To tu mamy ogromne rezerwy! Trzeba zainwestować w odchów cieląt i jałówek, zadbać o właściwe żywienie w okresie przejściowym oraz jakość i wartość pokarmową pasz objętościowych – wymieniał prof. Nowak.

Nadmierny deficyt energii
Jak podkreślał ekspert z UP w Poznaniu, najważniejszą przyczyną problemów w okresie okołoporodowym jest nadmierny deficyt energii i związany z tym niedobór glukozy, a także zbyt duży spadek masy ciała po wycieleniu, który wynika z nadmiernego uruchamiania rezerw tłuszczowych. Najbezpieczniejszym i najtańszym sposobem lepszego pokrycia potrzeb energetycznych jest zwiększenie lub utrzymanie dużego pobrania suchej masy.

r e k l a m a

Krowy mleczne rasy hf od 40 do 150 dnia laktacji powinny konsumować ok. 25 kg s.m., ale w przypadku zwierząt produkujących 60 kg mleka dziennie o pokryciu wszystkich potrzeb energetycznych (bytowe i produkcyjne) możemy mówić dopiero po pobraniu ok. 32–34 kg s.m., co w praktyce jest niemożliwe. – Dysproporcja między bardzo dużą wydajnością, a możliwościami zwiększenia pobrania suchej masy, jest podstawową przyczyną skrócenia użytkowania krów i zwiększenia ich eliminacji w ostatnich latach – tłumaczył prof. Nowak.

Jakość i wartość pokarmowa pasz
O potencjalnym wydłużeniu okresu użytkowania krów nie może być mowy bez dobrej jakości i wartości pokarmowej pasz objętościowych. Co więcej, ich optymalna technika zbioru i przygotowania oraz właściwe wykorzystanie w żywieniu ma uzasadnienie ekonomiczne. – Koszt wyprodukowania jednej jednostki energetycznej pasz objętościowych jest mniejszy niż w paszach treściwych. Dlatego powinno nam zależeć na tym, by krowy konsumowały dużo pasz objętościowych – mówił prof. Nowak.

Polecany artykuł

Dziki zmasakrowały rolnikowi kopce z kiszonką!

Co zrobić, żeby uzyskać jak największą pulę dodatkowej energii z węglowodanów strukturalnych? Okazuje się, że na opłacalność produkcji mleka bezpośredni wpływ ma przebieg fermentacji w zakiszanym materiale. To on decyduje o smakowitości paszy, a tym samym o jej skali pobrania. Kiszonka powinna być stabilna i w jak najmniejszym stopniu podatna na rozkład tlenowy. – Najbardziej korzystny jest kwas mlekowy. Kiszonkę w której dominuje, cechują mniejsze straty i dobra smakowitość. Niestety, udział tego kwasu powyżej 80% prowadzi do większego rozkładu tlenowego – zwracał uwagę prof. Nowak.

Dużym błędem jest zbyt wczesne otwieranie silosu. Jak wyjaśniał przedstawiciel UP w Poznaniu, choć stabilizacja pH w kiszonce następuje po ok. 3 tygodniach, to tak naprawdę maksymalną strawność skrobi uzyskuje się dopiero po 5 miesiącach.

Długość sieczki
Warto także zwrócić uwagę na długość sieczki, którą należy tak dostosować, by na stole paszowym zwierzęta pobierały cząstki paszy o długości od 13 do 15 mm. – Jestem przeciwnikiem krótkiej sieczki, tym bardziej w przypadku optymalnej zawartości suchej masy na poziomie 33–35% – podkreślał prof. Nowak. Dużo większe znaczenie niż sieczka ma jednak doskonałe rozdrobnienie ziarniaków, na które musimy zdaniem prelegenta zwrócić szczególną uwagę w przypadku uprawy roślin przeznaczonych na kiszonki dla krów mlecznych. Spotkanie z hodowcami odbyło się 15 kwietnia br. w Dolsku (woj. wielkopolskie).

mj
Fot. Jajor


Widziałeś już nasze video "Dr Ryszard Kujawiak (Sano): Jestem zwolennikiem jak najwcześniejszego dokarmiania prosiąt"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Jak naprawdę wygląda sytuacja w stadninie koni w Janowie Podlaskim?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody