🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Nie trać energii na metan!

25.07.2021

Drukuj

Nie trać energii na metan!

r e k l a m a

Emisja metanu do środowiska przez krowy i bydło opasowe powoduje, że produkcja mleka i wołowiny oskarżana jest o globalne ocieplenie, powodowane gromadzeniem się gazów cieplarnianych w atmosferze. – Na te przesadzone opinie musimy reagować, ale nie protestami, lecz rzetelną wiedzą, by uświadomić opinii publicznej, że krowa nie jest głównym powodem zmian klimatycznych – podkreśla prof. Kowalski.


Jak zaznacza ekspert, to że w żwaczu krów powstaje sporo metanu, jest faktem, którego nie można pomijać i któremu nie można zaprzeczać. Warto jednak podkreślić, że więcej metanu w przeliczeniu na 1 szt. produkuje krowa wysoko wydajna, ale gdy przeliczy się ilość metanu produkowanego na 1 l mleka lub 1 kg białka, okazuje się, że krowa wysoko wydajna jest znacznie bardziej ekologiczna niż krowa użytkowana ekstensywnie.

– Intensyfikacja produkcji mleka, tak przez doskonalenie genetyczne, jak i poprawę żywienia, jest więc jedną z najskuteczniejszych metod ograniczania emisji w chowie krów mlecznych. W wielu laboratoriach świata pracuje się również nad dodatkami paszowymi, które spowodowałyby zmniejszenie ilości metanu produkowanego w żwaczu – zaznacza prof. Kowalski.

r e k l a m a

Ile metanu produkuje krowa? Co można zrobić dzisiaj, by odpowiedzieć na zarzuty stawiane hodowcom o przyczynianie się do zmian klimatu? Czy redukcja emisji metanu może się opłacać hodowcy? Zamów prenumeratę i czytaj w w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego top bydło.

opr. mj/fot. Sierszeńska

Polecany artykuł

Zmiana klimatu wyraźna również w Polsce


Widziałeś już nasze video "O czym piszemy w sierpniowym numerze "top agrar Polska"?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Mnożą się wyzwania na rynku świń

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody