Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rekord Polski w zawartości energii w kiszonce z kukurydzy!

05.03.2019

Drukuj

Rekord Polski w zawartości energii w kiszonce z kukurydzy!

Artykuł dostępny

Pomysł wymusiło życie – w Sano kiszonka z kukurydzy jest podstawą dawki. Zrezygnowano zupełnie z kiszonki z traw czy lucerny. Ponieważ plony były niskie, a zbiór pracochłonny i wymagający specjalistycznego sprzętu firma zdecydowała, by skupić się na doskonałej kiszonce z kukurydzy, począwszy od wyboru optymalnej dla danych warunków odmiany, poprzez odpowiedni termin zbioru oraz technikę zakiszania.
Dobra współpraca

r e k l a m a

W próbie pobicia rekordu uczestniczyły cztery firmy – nad uprawą i nawożeniem (gnojowica oraz Korn-Kali) czuwała firma K+S Polska, odmianę (Quentin, FAO 240) wybrała firma IPG Polska, a zbioru (sieczkarnia Jaguar 950 + Orbis 600SD) dopilnowała firma Claas Polska. Sano odpowiedzialne było za zakiszenie i wykorzystanie kiszonki w żywieniu krów, cieląt i jałówek.
Kluczowa sucha masa
Tajemnica sukcesu dobrej kiszonki z kukurydzy jest m.in. termin zbioru, a dokładnie zawartość suchej masy. W ubiegłym roku wskaźnik ten rósł w zawrotnym tempie –  już 4 września kukurydza osiągnęła 35,8% s.m., co dr Ryszard Kujawiak, uznał za najbardziej optymalną. Jednak w Sano nie czekali aż materiał „sam się zakisi”. Zdaniem eksperta, ogromne znaczenie mają dodatki kiszonkarskie – jak wynika z wyliczeń firmy – 1 zainwestowana przysłowiowa złotówka w dodatki do zakiszania kukurydzy, przynosi 12 zł zysku. Na fermie wykorzystuje się dwa dodatki kiszonkarskie – biologiczny w postaci bakterii kwasu mlekowego i chemiczny (sorbinian potasu) – w ilości 2–3 l roztworu na tonę zielonej masy, które aplikowane są w silosie a nie na polu.
Nie tak drobno

Polecany artykuł

Jak pomóc zwierzętom gospodarskim przetrwać upały?

Z punktu widzenia produkcji mleka, kluczowe znaczenie ma jakość cięcia i rozdrobnienie ziarniaków. Kukurydzę pocięto dość drobno –  0,7–0,8 cm, do rozdrobnienia ziaren posłużył multi crop craker. Wyszło super, choć znalazło się jedno ale…
– Okazało się, że taka kiszonka jest aż za dobra dla jałówek, bo ma za dużo skrobi i jałówki mają tendencję do zatuczania się. Trudno zbilansować dawkę przy tak dobrej kiszonce – mówił dr Kujawiak dodając, że w tym sezonie planuje eksperymentalnie założyć jeden silos z kukurydzą pociętą na 2-2,2 cm części. Więcej włókna w takiej kiszonce zapewni lepszą strukturę dawki pokarmowej.
Raz a dobrze
Lepsza dobra kiszonka z kukurydzy (więcej białka użytecznego) niż słaba kiszonka z traw – podsumował ekspert z Sano. Dla krów nie tyle ważna jest ilość białka ogólnego w paszy, co ilość białka mikroorganizmów, które dzięki paszy powstają. A kukurydza bardziej stymuluje rozwój mikroorganizmów żwacza.

Dowodem na to jest wydajność w Sano – niemal 13 tys. litrów mleka w laktacji. Aktualnie na fermie utrzymuje się 1500 krów dojnych i drugie tyle młodzieży. Jałówki zdolność do rozrodu osiągają już w wieku 12 miesięcy, średni wiek pierwszego wycielenia to 22,4 miesiąca. Przy takich wskaźnikach dr. Kujawiakowi trudno będzie jeszcze cokolwiek poprawić!  mwie

Polecane dla Ciebie:

article icon

Pogotowie polowe TAP: Plaga szkodników! Czym je zwalczać?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody