🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

TMR: Drobne zmiany, a efekt zaskakujący!

28.02.2018

Drukuj

TMR: Drobne zmiany, a efekt zaskakujący!

r e k l a m a

-  Stale powtarzający się wysoki mocznik w mleku u danej sztuki, może świadczyć o tym, że jest to krowa dominująca w stadzie, która zawsze staje w miejscu gdzie w najgłębszej warstwie wysypanego TMR-u jest najwięcej paszy treściwej (nawet dwu lub trzykrotnie niż zalecane), bo został nierównomiernie zmieszany lub rozprowadzony - mówił Łukasz Puławski podczas jednego z wykładów Ferma Bydła w Łodzi. 

Podczas audytów przeprowadzanych przez firmę Diamond V wykonywana jest ocena warunków przechowywania pasz, praca wozu paszowego (ustawień, utrzymania, serwisowania i przygotowywania TMR-u), ale również oceniany jest efekt końcowy, czyli TMR - jego jakość, pocięcie i homogenność. 
Prelegent z Diamond V mówił, że jego firma sprawdziła, że wystarczy aby siano i słoma były pocięte na odpowiednią długość, a dzienna wydajność mleka może wzrosnąć nawet o 3 l, tak było w przypadku jednego z gospodarstw, w których przeprowadzili audyt. 

Jak zrobić dobrze wymieszany TMR?

r e k l a m a

  • Należy ustawić wóz paszowy poziomo, tak żeby składniki były równomiernie rozprowadzone (na równej powierzchni),
  • Czas mieszania po dodaniu ostatniego komponentu powinien wynosić od 3 do 5 minut,
  • Trzeba regularnie serwisować wóz i wymieniać noże,
  • Zanim kupimy wóz dopasujmy go dobrze do mocy ciągnika,
  • Uwaga na przeładowanie wozu, 
  • Warto sprawdzać poprawność działania wagi,
  • Ustawić optymalnie liczbę obrotów na minutę (czasami wystarczy nawet drobna zmiana z 30 na 38 obr./min, aby uzyskać bardziej jednorodny TMR)
  • Pasze powinny trafiać na środek wozu paszowego
  • Warto zastosować rozdzielacz strumienia wody i innych płynnych składników dawki
- Audyt przygotowania TMR pomaga znaleźć "słabe punkty" tego procesu i daje hodowcy konkretne zalecenia, dzięki którym w prosty sposób może poprawić równomierność wymieszania składników na całym stole paszowym - mówił Puławski.

Koszty żywienia stanowią kluczowy element opłacalności produkcji mleka, dlatego tak ważne jest jak faktycznie wygląda TMR na każdym odcinku stołu paszowego i to, żeby krowy otrzymywały paszę, która została zbilansowana względem ich potrzeb. Nieprawidłowe wymieszanie i pocięcie komponentów TMR-u przyczynia się do rozwoju chorób metabolicznych i obniżenia produkcji mleka.  
dkol

Widziałeś już nasze video "V Forum Rolników i Agrobiznesu: Stanisław Jamka (Agrolok) o zaletach stosowania w dawce pokarmowej białka chronionego"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła: tak działa wolny rynek

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody