StoryEditor

TMR: Drobne zmiany, a efekt zaskakujący!

Wystarczy zmienić kilka prostych rzeczy, a TMR będzie o wiele lepiej wymieszany i pocięty, a krowy dużo zdrowsze. 
19.02.2018., 15:02h
-  Stale powtarzający się wysoki mocznik w mleku u danej sztuki, może świadczyć o tym, że jest to krowa dominująca w stadzie, która zawsze staje w miejscu gdzie w najgłębszej warstwie wysypanego TMR-u jest najwięcej paszy treściwej (nawet dwu lub trzykrotnie niż zalecane), bo został nierównomiernie zmieszany lub rozprowadzony - mówił Łukasz Puławski podczas jednego z wykładów Ferma Bydła w Łodzi. 

Podczas audytów przeprowadzanych przez firmę Diamond V wykonywana jest ocena warunków przechowywania pasz, praca wozu paszowego (ustawień, utrzymania, serwisowania i przygotowywania TMR-u), ale również oceniany jest efekt końcowy, czyli TMR - jego jakość, pocięcie i homogenność. 
Prelegent z Diamond V mówił, że jego firma sprawdziła, że wystarczy aby siano i słoma były pocięte na odpowiednią długość, a dzienna wydajność mleka może wzrosnąć nawet o 3 l, tak było w przypadku jednego z gospodarstw, w których przeprowadzili audyt. 

Jak zrobić dobrze wymieszany TMR?

  • Należy ustawić wóz paszowy poziomo, tak żeby składniki były równomiernie rozprowadzone (na równej powierzchni),
  • Czas mieszania po dodaniu ostatniego komponentu powinien wynosić od 3 do 5 minut,
  • Trzeba regularnie serwisować wóz i wymieniać noże,
  • Zanim kupimy wóz dopasujmy go dobrze do mocy ciągnika,
  • Uwaga na przeładowanie wozu, 
  • Warto sprawdzać poprawność działania wagi,
  • Ustawić optymalnie liczbę obrotów na minutę (czasami wystarczy nawet drobna zmiana z 30 na 38 obr./min, aby uzyskać bardziej jednorodny TMR)
  • Pasze powinny trafiać na środek wozu paszowego
  • Warto zastosować rozdzielacz strumienia wody i innych płynnych składników dawki
- Audyt przygotowania TMR pomaga znaleźć "słabe punkty" tego procesu i daje hodowcy konkretne zalecenia, dzięki którym w prosty sposób może poprawić równomierność wymieszania składników na całym stole paszowym - mówił Puławski.

Koszty żywienia stanowią kluczowy element opłacalności produkcji mleka, dlatego tak ważne jest jak faktycznie wygląda TMR na każdym odcinku stołu paszowego i to, żeby krowy otrzymywały paszę, która została zbilansowana względem ich potrzeb. Nieprawidłowe wymieszanie i pocięcie komponentów TMR-u przyczynia się do rozwoju chorób metabolicznych i obniżenia produkcji mleka.  
dkol
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 07:31